Omleiding via... containerpark (en dat moet dus drie maanden dicht)

WERKEN WOLUWEDAL SCHAKELEN VERSNELLING HOGER GEVOLGEN ZIJN ERNAAR

Het Woluwedal is nog altijd een grote werf. Het tempo wordt nu opgedreven, waardoor de werken in het voorjaar van 2018 klaar moeten zijn.
Foto Lukas Het Woluwedal is nog altijd een grote werf. Het tempo wordt nu opgedreven, waardoor de werken in het voorjaar van 2018 klaar moeten zijn.
De werken aan het Woluwedal hebben al genoeg vertraging opgelopen, en dus moet de hele zaak versneld worden. Dat betekent intensiever werken, en een grotere omleiding... door het containerpark van Kraainem. Dat gaat dan ook noodgedwongen drie maanden dicht.

Door een probleem met de funderingen en een discussie tussen aannemer Viabuild en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) lagen de werken aan het Woluwedal, op de grens van Sint-Stevens-Woluwe en Kraainem, tien maanden stil. In september van vorig jaar werden de werkzaamheden hervat, maar de opgelopen vertraging was aanzienlijk. Om nu toch wat tijd in te halen, gaat het AWV enkele werken versneld uitvoeren. Zo wordt er vanaf 10 april gewerkt op de Statieplaats, de zone van de Oudstrijderslaan tussen de J. Thumasstraat en Woluwedal. Daar zal de aannemer eerst een nieuwe riolering aanleggen, waarna een nieuw wegdek volgt. Drie maanden lang zal die Oudstrijderslaan dan bereikbaar zijn via de oude tak van de E40-oprit, waar nu het recyclagepark van de gemeente Kraainem ligt.


Dat containerpark moet dus dicht, en wel vanaf donderdag 6 april. Afvalintercommunale Interza, die het park beheert, kreeg dat evenwel pas begin deze week te horen. "Rijkelijk laat", zegt directeur Jan Buysse. "Dat het AWV haar perceel, waar het recyclagepark op ligt, opeist, kan ik begrijpen. Maar had men ons niet iets vroeger kunnen verwittigen? Nu hebben we slechts één week de tijd om alle inwoners van Kraainem in te lichten over de sluiting. We begrijpen ook dat het AWV de werken versneld wil uitvoeren - we zijn daar zelf voorstander van. Maar wij zijn nu wel de dupe van de enorme vertraging die de werken opliepen."

Afval naar de buren

De sluiting van het recyclagepark betekent dat de inwoners van Kraainem tot 11 juli met hun afval naar buurgemeente Wezembeek-Oppem moeten. "Daar zal het dus extra druk worden", beseft Buysse. "Ondanks de beperkte tijd die we hebben, zullen we de nodige maatregelen treffen om te vermijden dat het er een chaos wordt. De komende dagen zullen we de inwoners van Kraainem zo goed mogelijk proberen in te lichten. Zo zal de sluiting van het recyclagepark via de infoborden van de gemeente aangekondigd worden, en zullen er ook papiertjes aan de ingang van het containerpark hangen. Het park zelf zal door de werken aan het Woluwedal vanaf 10 april ook niet meer bereikbaar zijn."


Door de verschillende fases van de werken nu min of meer gelijktijdig uit te voeren, moet alles enkele weken tot maanden vroeger dan gepland klaar zijn. Verwacht wordt dat alle werkzaamheden in het voorjaar van 2018 achter de rug zijn. Al is dat nog altijd enkele maanden later dan de initiële einddatum, die in de zomer van dit jaar lag.