Meningsverschil houdt werken Woluwedal tegen

DOORSTART NA DE PAASVAKANTIE KOMT ER NIET VAN

Het kruispunt op de grens van Woluwe en Kraainem.
Foto's Lukas Het kruispunt op de grens van Woluwe en Kraainem.
De werken aan het kruispunt Woluwedal, die door problemen met de fundering al vijf maanden stilliggen, zullen dan toch niet eerstdaags hervat worden. De aannemer en wegbeheerder AWV zijn het oneens over de oplossing voor het probleem. Wanneer er opnieuw gewerkt zal worden, is maar de vraag. De gemeente eist intussen een snelle oplossing, net als de verlieslijdende handelaars.

Voor aanvang van de werken aan het Woluwedal, op de grens van Sint-Stevens-Woluwe en Kraainem, liet het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) weten dat er alles aan gedaan zou worden om de hinder voor de omgeving te beperken. De start van de werken werd zelfs enkele maanden uitgesteld, waarna er pas na het bouwverlof van vorige zomer begonnen werd. Op die manier wilde men vermijden dat de weg tijdens het bouwverlof opengebroken zou liggen, zonder dat er gewerkt werd.


Maar intussen liggen de werken alweer vijf maanden stil. In november ontdekte de aannemer dat de ondergrond er erg slecht is, waardoor de funderingspalen niet voldoende draagkracht hebben om de riolering te ondersteunen. Doorgaan met de werken was uitgesloten. In februari liet het AWV echter weten dat de werken in de loop van deze maand zouden hervatten. Vorige maand leek de oplossing inderdaad in de maak, want voor de paasvakantie zouden allerlei testen uitgevoerd worden die - volgens de aannemer - een hoge slaagkans hadden.


"Maar uiteindelijk hebben we die testen niet uitgevoerd omdat het AWV plots van mening veranderde", zegt Marc Lauwers van aannemer Viabuild. "Nochtans hadden we beroep gedaan op een professor grondmechanisme, en die bevestigde de hoge slaagkansen van de oplossing die voorhanden was. Vorige week kwam het AWV echter met een alternatief aandraven, maar dat vergt heel wat voorbereidend werk. Gevolg: het is nog onduidelijk wanneer we de werken kunnen hervatten. Het staat wel vast dat het minstens nog een maand zal duren vooraleer we opnieuw kunnen werken."

Lukas

Duurzamer alternatief

Volgens het AWV voldeed het voorstel van de aannemer niet aan de stabiliteitseisen. "We willen niet van de bestekbepalingen afwijken, en dus zochten we naar een duurzamer alternatief", zegt woordvoerder Anton De Coster. "De aannemer zal de riolering elders in de werfzone moeten aanleggen. Hiervoor zal echter een nieuw ontwerp gemaakt moeten worden en nadien zullen de werken opnieuw ingepland moeten worden. Hoeveel tijd we hiermee zullen verliezen, kunnen we nu nog niet zeggen."

Klanten bellen af

Intussen verliest garagehouder David Van Ermen naar eigen zeggen dagelijks tot 200 euro door de werken. "Bijna dagelijks bellen klanten af omdat ze niet door de miserie willen rijden", klinkt het. "Er moet snel een oplossing gevonden worden." Het AWV gaat binnenkort alleszins samenzitten met de gemeentebesturen van Zaventem en Kraainem om eventueel nieuwe maatregelen inzake verkeersafwikkeling te nemen.