De Ronde van Freek: Waarom iedereen zo fijn samenwoont in Kraainem

78 procent vindt dat de verschillende culturen goed samenleven

Freek op ronde in Kraainem met Chantal Bukaka.
Baert Marc Freek op ronde in Kraainem met Chantal Bukaka.
Van alle 308 gemeentes in Vlaanderen, blijken de bewoners van Kraainem het meest tevreden over het integratiebeleid. Bij peilingen van de Gemeentemonitor gaf 78 procent Kraainem een positieve score, het hoogste cijfer.

Of het ook werkelijk zo is, weten ze niet. Maar de bewoners van Kraainem vinden alvast dat iedereen er erg goed samenwoont. Zo ook Chantal Bukaka (47). Zij groeide op in Kinshasa, maar verhuisde tien jaar geleden naar Kraainem. Voor de Ronde van Freek toonde ze Freek Braeckman het dorp waar ze zich zo thuis voelt. “Kraainem is de gemeente van de expats. De buren in mijn flatgebouw, de klasgenootjes van mijn kinderen, hier leven verschillende nationaliteiten samen. Iedereen accepteert elkaar.”

 Van de ruim 13.600 bewoners in Kraainem, is zowat de helft van vreemde origine. De jeugdploeg van de plaatselijke voetbalclub fusioneerde zelfs met ‘Europe United’, een club met Europese jongeren, en ziet in de multiculturele mix haar grootste troef. Volgens Chantal doet de gemeente dan ook veel moeite om alle culturen op een positieve manier te laten samenleven. “Taalcursussen voor anderstaligen zijn ontzettend duur. Maar de gemeente betaalde mijn lessen. Na acht maanden kon ik al een aardig woordje Nederlands. In het gemeentehuis bedienen ze je evengoed in het Frans, als het even niet lukt. En elk jaar organiseert de gemeente de Bierfeesten. Alle buurtbewoners komen op straat, dat is bij heel wat andere gemeentes wel anders.”

 Elke week gaat Chantal naar de conversatiegroep Café Combinne met vrienden en bewoners, georganiseerd door een overkoepelende vzw in verschillende randgemeentes. “We komen samen om ons Nederlands te oefenen. En ook om samen te zijn voor een leuke babbel.”




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.