Zuid-West-Vlaamse metalband Divided trekt zaterdag naar finale Sound Track: “Hopelijk wordt dit opstap”

Divided, hier aan het werk tijdens de selectieronde voor Sound Track in Wilde Westen in Kortrijk.
Henk Deleu Divided, hier aan het werk tijdens de selectieronde voor Sound Track in Wilde Westen in Kortrijk.
In De Zwerver in Leffinge vindt zaterdag de finale plaats van Sound Track, de opvolger van het provinciale muziekconcours Westtalent. Divided, een band met leden uit Kortrijk, Bavikhove, Izegem en Wevelgem, hoopt dat de wedstrijd een opstap naar meer is. “Welk soort muziek we spelen? Oei, het is moeilijk om daar een definitie aan te geven en elk bandlid ziet dat wel een beetje anders”, zegt gitarist Jelle Rouquaert

Sound Track, een kansenparcours voor nieuw talent, is een organisatie van Poppunt. Poppunt is een vereniging die Vlaamse muzikanten wil ondersteunen. Samen met verschillende cultuurverenigingen, onder meer Wilde Westen, Trix, De Zwerver, Cactus Muziekcentrum en De Casino, werd de eerste editie van Sound Track op poten gezet, meteen een opvolger van verschillende provinciale pop- en rockconcours in Vlaanderen en Brussel. Tien muzikale ambassadeurs kozen in totaal 136 groepen of artiesten en daarvan gingen er 46, na een selectiefase, naar zes regionale finales. Een van de West-Vlaamse finalisten is Divided. 

Kunstbende 

Divided werd in 2012 in het leven geroepen door Jelle Rouquart uit Kortrijk, Peppijn Vandaele uit Izegem en bassist Niels Roelstraete. Die laatste ruimde baan voor Arne Vandewalle. Gitarist Jelle kwam op de tweede deelname van Kunstbende in contact met een oude vriend die bas speelde, Staf Walschap, die de plaats van Arne innam. De zoektocht naar een naam liep ook niet van een leien dakje. “Op een bepaald moment waren we het zo beu. We zaten naar een film te kijken en besloten het volgende woord dat er daarin viel te gebruiken als bandnaam. Het werd dus Divided. Ondertussen hangt er enige symboliek aan onze naam. De wereld is ‘divided’, verdeeld dus, en wij willen met onze muziek alles weer een beetje samenbrengen.”

Extra gitarist 

Gedurende twee jaar telde de band drie muzikanten, maar met Torre Maertens uit Wevelgem werd een extra gitarist aangetrokken. “Ik ben bij de groep gekomen nadat de drie anderen al vaak het commentaar hadden gekregen dat ze nog iets misten in hun sound”, zegt Torre Maertens. “Zelf hadden ze dit gevoel ook. Tijdens de finale van Kunstbende vroegen ze mij of ik het zag zitten hen te vervoegen. Ik vond het sympathieke gasten, dus heb ik maar meteen ‘ja’ gezegd. Een keuze waarvan ik op dit moment nog geen spijt heb. Het is de max om met de band op een podium te staan. Jezelf helemaal laten meeslepen met de muziek, daar draait het allemaal om voor mij. Het doet natuurlijk dubbel zoveel deugd als je achteraf nog eens goede reacties krijgt van het publiek. We hopen allemaal iets te bereiken met de band, maar over de finale van Sound Track zijn we al zeer tevreden. Hopelijk maken we zoveel mogelijk indruk op het publiek en kunnen we de jury helemaal overdonderen.”

De vier leden van de band: Jelle Rouquaert (gitaar),  Staf Walschap (bas), Pepijn Vandaele (drums en zang) en Torre Maertens (gitaar).
Staf Walschap De vier leden van de band: Jelle Rouquaert (gitaar), Staf Walschap (bas), Pepijn Vandaele (drums en zang) en Torre Maertens (gitaar).

Emotionele stukken

Welk soort muziek Divided speelt? “Oei, het is moeilijk om daar een definitie op te plakken en elk bandlid ziet dat wel een beetje anders”, zegt Jelle. “Ik omschrijf het als harde muziek met een ziel, maar er zitten ook zachte en emotionele stukken tussen.” Om het kind toch een naam te geven: het begon als instrumentale postmetal en evolueerde naar sludgemetal. De groep is met Sound Track niet aan zijn proefstuk toe qua concours. In 2016 wonnen ze de voorronde in Kortrijk van Kunstbende en in dat zelfde jaar haalden ze de 3de plaats bij Kunstbende Nationaal. En ze werden finalist Westtalent 2017.

Videoclip

De band is ambitieus. Zopas brachten ze een single uit met een bijhorende videoclip en ze werken er al aan een nieuwe. Ze werken ook aan een nieuwe ep. “We gaan in ieder geval voor een eerste plaats op Sound Track, wat wellicht een opstap naar meer zou betekenen. Maar als we niet winnen blijven we tevreden dat we mochten deelnemen. ” Het plan is meer te doen dan alleen muziek maken. “Elk bandlid is nog met andere zaken bezig, zoals foto en film. Het zou tof zijn mochten we al die zaken kunnen combineren onder onze groepsnaam”, klinkt het nog.

Meer info via www.poppunt.be of via www.leffingeleuren.be. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.