Zes keer meer bezoekers voor Preetjes Molen

Preetjes Molen, de laatste vlaszwingelmolen van Europa, kent een recordseizoen.
Henk Deleu Preetjes Molen, de laatste vlaszwingelmolen van Europa, kent een recordseizoen.

Preetjes Molen krijgt zes keer zoveel bezoekers over de vloer als in 2017. Dat komt omdat sinds begin 2018 het museum over Leie en vlas Texture verantwoordelijk is voor de exploitatie van de laatste vlaszwingelmolen van Europa.


De beschermde molen aan de Hoge Dreef in Heule draaide van april tot en met september elke derde zondag van de maand. Molenaars Henri Kerckhof en Koen Aelvoet klokten op 8.808 omwentelingen af en telden 592 bezoekers, wat een serieuze stijging is in vergelijking met de 99 bezoekers in dezelfde periode in 2017. Je kan de molen ook in groep bezoeken. Daar maakten 55 personen gebruik van.


"Het loont dat Texture nu gekoppeld is aan Preetjes Molen, ze versterken elkaar", zegt schepen van Erfgoed Wout Maddens (Team Burgemeester). En het aantal hoge omwentelingen stelt de subsidiëring van de Vlaamse overheid veilig. De bedoeling is nu om de komende jaren Preetjes Molen verder te restaureren en nog beter te integreren in het landschap, dat een beschermd dorpsgezicht is. "De plannen met de molen zullen, gekoppeld aan de verdere ontwikkeling en vergroening van de Heulebeek, opgenomen worden in het nieuwe bestuursakkoord van het nieuwe stadsbestuur. Later meer hierover", aldus nog schepen Wout Maddens. Preetjes Molen is dan ook een unieke getuige van de rijke vlasgeschiedenis in onze regio.


(LPS)