Zaterdag vijfde zege op rij tegen Zulte Waregem? KVK-supporters mogen ‘provocerende’ tifo niet houden

De supporters hingen de tifo alvast uit aan het trainingsveld om de spelers aan te moedigen
Alexander Haezebrouck De supporters hingen de tifo alvast uit aan het trainingsveld om de spelers aan te moedigen
Wint KV Kortrijk zaterdag voor de vijfde keer op rij de derby tegen aartsrivaal SV Zulte Waregem? Het zou een unicum zijn en dus wilden de supporters uitpakken met een groot spandoek met daarop ‘Let’s make it 5 in a row’. De tifo werd afgekeurd door Essevee wegens te provocerend. “Wij willen onze spelers aanmoedigen, niet Waregem schofferen”, zegt Jean-Baptiste Tobler (27) van sfeergroep United 19.

KV Kortrijk speelt zaterdagavond tegen SV Zulte Waregem in het Regenboogstadion. Bij de derby horen tifo’s. “Die moeten we zoals altijd eerst aan KV Kortrijk voorstellen. Zij laten die dan voor goedkeuring zien aan de veiligheidsdiensten van SV Zulte Waregem”, zegt Jean-Baptiste Tobler (27), de voorzitter van de Kortrijkse sfeergroep United 19. “Normaal is dat een formaliteit, want we werken heel goed samen. Nu kregen we echter te horen dat onze spandoek niet toegelaten is in het stadion van Waregem. Ze vinden te tekst te provocerend.”

‘Op naar vijf op een rij’

De sfeergroep maakte een grote spandoek van 120 vierkante meter met daarop ‘Let’s make it 5 in a row’. Wat zoveel wil zeggen als ‘Op naar vijf op rij’, want KV Kortrijk kan voor de vijfde keer op rij winnen tegen aartsrivaal SV Zulte Waregem. Behalve de tekst zie je ook hoe Zulte Waregem-trainer Francky Dury en Kortrijk-speler Teddy Chevalier een partijtje ‘vier op een rij’ spelen. “We begrijpen helemaal niet wat hieraan provocerend is. Hiermee willen we onze spelers aanmoedigen en niet Waregem schofferen”, aldus Tobler.

“De aanvraag zou een dag te laat geweest zijn, maar dat is zever. In het verleden hebben we nog toestemming gekregen een dag voor de wedstrijd. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zou bemiddelen, maar het antwoord blijft neen. Daarop hebben we kleiner spandoek gemaakt met daarop in rode letters de tekst ‘Derbyheersers’. Zelfs die mogen we niet meenemen.”

Tifo KVK die geweigerd is door Sv Zulte Waregem
Alexander Haezebrouck Tifo KVK die geweigerd is door Sv Zulte Waregem

“Prikjes aan elkaar uitdelen hoort bij een derby”, zegt Jean-Baptiste. “Als je als supporter van Kortrijk naar een wedstrijd in Waregem wil gaan kijken, dan moet je al meegaan met een combiregeling en word je drie keer gefouilleerd. Nu nemen ze ook onze ludieke tifo af. Er zijn al ergere spandoeken geweest langs beide kanten. Bij Waregem willen ze meer en meer verbieden. Een keer werd onze spandoek voor de match afgenomen. We zouden ze terugkrijgen, maar na de match bleek ze spoorloos te zijn. De Waregem-supporters hadden die tijdens de eerstvolgende derby in Kortrijk. Ook speler Teddy Chevalier kreeg al een proces-verbaal omdat hij na een doelpunt te uitdagend ging vieren voor de supporters van Waregem.”

Aan trainingsveld

En wat nu met de tifo? “We hebben die nu opgehangen aan het trainingsveld om onze spelers te motiveren tijdens de laatste training. Misschien hangen we het spandoek nog op de Grote Markt in Kortrijk, als we er toestemming voor krijgen.” De spelers konden de tifo wel smaken. Speler Teddy Chevalier liet weten dat hij een eventuele goal zal vieren alsof hij ‘vier op rij’ speelt.

Bij Zulte-Waregem wenst veiligheidscoördinator Johan Deschuymere niet te reageren op de tifokwestie.

op foto Johan Deschuymere, veiligheidscoördinator bij Zulte Waregem
op foto Johan Deschuymere, veiligheidscoördinator bij Zulte Waregem
De supporters hingen de tifo alvast uit aan het trainingsveld om de spelers aan te moedigen
Alexander Haezebrouck De supporters hingen de tifo alvast uit aan het trainingsveld om de spelers aan te moedigenReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.