Zaakvoerder Kortrijkse Bakkerij belt zelf politie op voor afwezige werknemer, maar gerecht ontdekt schijnzelfstandigheid

Het gerechtsgebouw in Brugge.
SDVO Het gerechtsgebouw in Brugge.
De voormalige zaakvoerder van de Kortrijkse Bakkerij heeft in de Brugse rechtbank zes maanden cel gekregen voor schijnzelfstandigheid. Het gerecht kreeg lucht van de praktijken van Yusuf O. (44), toen hij zelf de politie belde voor een afwezige werknemer.

Op 21 mei vorig jaar kreeg de politie Vlas een ongerust telefoontje van Yusuf O. (44). De zaakvoerder van de Kortrijkse Bakkerij langs de Zwevegemsestraat maakte zich ongerust over een werknemer, toen de man niet was komen opdagen. Bij een bezoekje aan diens woning troffen de agenten niet alleen de Bulgaar aan, maar ook twee van zijn landgenoten. Ook zij verklaarden te werken voor Yusuf O. Volgens de mannen wilde hun baas hen niet inschrijven “omdat hij anders te veel sociale bijdragen zou moeten betalen”. Verder onderzoek van de RSZ-inspectie bracht aan het licht dat O. een systeem van schijnzelfstandigheid op poten had gezet. Zijn werkkrachten gaf hij aan als zelfstandigen, terwijl ze in werkelijkheid gewone werknemers waren. De Kortrijkse Bakkerij werd intussen stopgezet. Yusuf O. liet zich vervangen als zaakvoerder en verplaatste talloze van z’n vennootschappen naar Servië. Volgens de RSZ wil hij zich zo onttrekken aan de Belgische autoriteiten. De rechtbank in Brugge legde O. woensdagmorgen zes maanden cel op. De man kreeg ook een geldboete van 19.200 euro, waarvan de helft met uitstel.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.