Zaakvoerder halalslagerij riskeert 6 maanden cel voor zwartwerk en mensensmokkel

De halalslagerij waarvan sprake.
Foto Haezebrouck De halalslagerij waarvan sprake.
De zaakvoerder van halalslagerij CIMS in Kortrijk hangt een effectieve celstraf van 6 maanden boven het hoofd voor zwartwerk en mensensmokkel. In de zomer van 2018 trof de politie in de zaak aan de Appel in het holst van de nacht een illegaal aan, die vlees aan het verwerken was. De baas van de zaak vraagt over de ganse lijn de vrijspraak.

Een patrouille van de politiezone Vlas werd op 21 juli 2018 rond 1.15 uur ‘s nachts naar de halalslagerij gestuurd. Een buurman had licht gezien in de zaak en vermoedde dat er ingebroken werd. “De agenten troffen ter plaatse een bestelwagen aan met het gsm-nummer van de zaakvoerder erop”, vertelde de arbeidsauditeur vrijdagmorgen in de Brugse rechtbank. “Hij bleek in het buitenland te zitten en verklaarde na het bekijken van zijn camerabeelden dat er niets ongewoon aan de hand was.” Toch besliste de politie rond 2.45 uur nog eens terug te gaan. Ze merkten in de slagerij licht op, dat er bij hun eerste controle niet was. “Binnen bleek een illegaal aan het werk te zijn met een slagersschort aan. Hij verklaarde dat hij voor het vierde weekend op rij ‘s nachts aan het werk was. Hij werd betaald met eten en onderdak.”

Vrijspraak

De illegaal bleek een verre neef te zijn van een hulpslager bij CIMS. Volgens het arbeidsauditoraat had Y.K. (36) uit Kortrijk contact gehad met het slachtoffer, net als zaakvoerder A.L. (46). Beiden moesten zich vrijdagmorgen voor de rechter verantwoorden voor mensensmokkel door hulp aan illegaal verblijf en zwartwerk. Voor A.L. werd een effectieve celstraf van 6 maanden en 8.000 euro boete gevorderd. De zaakvoerder vraagt echter over de ganse lijn de vrijspraak. Zijn advocaat Walter Van Steenbrugge hekelde de manier waarop het onderzoek gevoerd werd. “Dat slachtoffer werd enkel telefonisch even verhoord met een tolk, maar een echt verhoor vond niet plaats. Zelfs zijn gsm werd niet uitgelezen, terwijl hij er zogezegd contact mee had met mijn cliënt. Hij was bovendien totaal niet op de hoogte dat dat slachtoffer in z'n zaak zou werken.” 

Y.K. riskeert enkel 8.000 euro boete. Ook hij ontkent elke betrokkenheid. “Ik heb m’n verre neef enkel onderdak geboden. Ik weet niet waarom hij daar stond met een schort aan”, klonk het. Halalslagerij CIMS werd na de inval van de politie al een maand gesloten door burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester). In het strafdossier doet de rechtbank op 13 maart uitspraak.