Zaakvoerder Duma Rent schenkt Jan een nieuwe rolstoel nadat hij verlamd raakte na een operatie

Jan is heel blij en dankbaar voor de mensen die hem willen helpen.
Henk Deleu Jan is heel blij en dankbaar voor de mensen die hem willen helpen.
Stefaan Debrabandere, zaakvoerder van het bedrijf Duma Rent in Marke, schenkt Jan De Bruyne (43) uit Kortrijk een nieuwe rolstoel van 6.500 euro. Die laatste wandelde 2,5 jaar geleden het ziekenhuis binnen voor een ingreep aan zijn linkerlong en kwam terug buiten in een rolstoel. Vrienden begonnen een inzamelactie voor een nieuw gepersonaliseerd exemplaar. Toen Stefaan Debrabandere dat te horen kreeg, twijfelde hij niet. “We willen die man een mooi kerstcadeau bezorgen.”

Een complicatie of een medische fout? Wat het ook is, nadat Jan De Bruyne twee en een half jaar geleden het ziekenhuis binnen ging voor een longembolie, kwam hij er een maand later bijna volledig verlamd in een rolstoel weer buiten. “De ingreep verliep via aan sonde die de dokter binnenbracht via mijn lies”, zegt Jan De Bruyne, vader van twee kinderen van 13 en 15. “Bij het terugtrekken van die sonde moet er een zenuw zijn geraakt, waardoor ik nu vanaf mijn borst tot beneden verlamd. Toen ik wakker kwam na de operatie leek er nog niets aan de hand. Na een tijd kwamen mijn tenen koud en kon ik mijn voeten niet meer bewegen. Ik kon plots niet meer doen en ze hebben me dan een slaappil gegeven omdat ik begon te panikeren. Toen ik een uur of drie later wakker werd, kon ik niet meer bewegen. Ze hebben me toen met spoed naar de scanner gebracht, maar het was al te laat. Een maand later reed ik het ziekenhuis buiten in een rolstoel.”

Fonds voor medische ongevallen

“De artsen zeggen dat het om een complicatie gaat, maar volgens mij is het een medische fout.” Jan klopte aan bij het Fonds voor medische ongevallen om advies en eventueel een schadevergoeding. “Dat fonds heeft de bedoeling mensen zoals ik te helpen, zodat slachtoffers geen jarenlange medische strijd moeten voeren om een vergoeding te krijgen. Maar desalniettemin duurt het nu toch ook al een hele tijdje.”

Voor zijn operatie was Jan schilder van beroep en woonde hij in de Ardennen. “Ik was op het moment van de ingreep in een café van een vriendin in Kortrijk aan het werk. Boven het café is een flat, daar mocht ik intrekken en woon er nog steeds. Ik laat de kop niet hangen, maar ik zit hier al meer dan twee jaar te wachten. Ik krijg wel een uitkering, maar veel kan je daar nog niet mee doen. Het is niet de bedoeling dat ik steenrijk word, maar ik wil toch een beetje comfortabel leven.”

Fundraising 

De man kreeg een rolstoel van de mutualiteiten. “Maar die is niet aangepast aan mij”, aldus zegt Jan. Het initiatief voor de inzamelactie kwam er nadat Jan een bericht postte op Facebook. “Ik had slecht nieuws gekregen van het Fonds. Ik had hen de vraag gesteld hoe lang het nog zou duren vooraleer ik iets te horen kreeg en dat blijkt nog meer dan een jaar te zijn. Ik was er niet goed van. Een vriendin had dat opgemerkt en zette een fundraising op poten voor een gepersonaliseerde rolstoel volledig aangepast aan mijn noden. Zo’n rijtuig kost echter 6.500 euro.

Levenskwaliteit 

Toen Stefaan Debrabandere, zaakvoerder van Duma Rent in Marke hoorde van het initiatief liet hij onmiddellijk zijn goed hart spreken. “We willen die man een mooi kerstcadeau bezorgen en zullen de rolstoel volledig betalen”, zegt Mike Feys, rechterhand van Stefaan Debrabandere. “We steunen regelmatig initiatieven, zoals het Kinderkankerfonds. We vonden dit wel een aangrijpend verhaal en willen daarom deze man helpen. Met het bedrag dat met de inzamelactie werd verzameld, kan Jan nog andere zaken kopen die zijn levenskwaliteit kunnen verbeteren.”
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • roger boons

  heel mooi , maar wat is er gebeurd in dat hospitaal ?? dokters geven nooit hun fouten toe ...

 • emiel hayen

  fantastisch er zijn nog mensen met een hart, en rechtszaken voor zulke feiten kan je best een familiale verzekering hebben met rechtsbijstand. De onze bedroeg 25.000 euro voor rechtsbijstand, de zaak kostte 35.000 euro want ziekenfonds komt niet tussen bij NMRI enz bij rechtszaken, gelukkig wonnen we , ook toen de tegenpartij in beroep ging. Zonder centen is dat hopeloos.

 • Vera Janssens

  Stefaan De Brabandere en Mike Feys en allen die de inzamelactie gesteund hebben, bedankt om deze nobele daad. Jullie zijn top

 • .ronny demeyere

  dat is nog eens een mens met het hart op de juiste plaats

 • Freddy Clauw

  @Jan Van Gent: Ik ben freddy van kortrijk: van de zorgverzekering krijg je 130 euro per maand ,na goedkeuring is er een wachttijd van 3maand 'geldig voor 3 jaar' na die 3 jaar is er een herziening ,als je er verder recht op hebt wordt het telkens verlengt voor 3 jaar , nu nog toch .