Winkeldievegge wil enkelband voor dagvergoeding

Een 56-jarige vrouw uit Kortrijk die om te overleven allerlei winkeldiefstallen had gepleegd en daarvoor al verschillende keren werd veroordeeld, moest zich opnieuw voor de rechter verantwoorden voor vier winkeldiefstallen in warenhuizen in Kortrijk. Gevraagd naar de reden waarom ze de diefstallen pleegde, antwoordde Martine A. "Ik zou graag een enkelband krijgen, want dat brengt goed op."


Haar antwoord trok de aandacht van de rechter. Blijkt dat mensen onder elektronisch toezicht inderdaad aanspraak kunnen maken op een dagvergoeding van de overheid. "Een misdrijf plegen, als gunst een enkelband mogen dragen en daar ook nog eens voor vergoed worden. Dat is toch niet meer normaal", vond de rechter.


Zo zwart-wit blijkt de situatie echter niet. Navraag leert dat mensen met een enkelband aanspraak kunnen maken op een dagvergoeding van 20,85 euro voor alleenstaanden (625 euro per maand) en 13,90 voor samenwonenden (417 euro per maand), maar winst doe je er niet mee. Met een enkelband verlies je het recht op de uitkering van een leefloon. Zo'n leefloon varieert tussen 550 en 880 euro per maand. Martine A. vroeg de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf met begeleidende maatregelen. Vonnis op 20 juli. (LSI)