Wildzwemmers duiken op aan Broeltorens

Een van de wildzwemmers, terwijl hij in de Leie duikt.
Henk Deleu Een van de wildzwemmers, terwijl hij in de Leie duikt.
Opmerkelijke taferelen bij de Broeltorens woensdagavond laat waar enkele mensen verkoeling zochten door een duik te nemen in de Leie. Ze zwommen ook van de ene oever naar de andere. Wat perfect doenbaar is, sinds de inrichting van de verlaagde Leieboorden. De wildzwemmers werden aangemoedigd vanop de terrasjes van horecazaken. Leuk, maar zwemmen in bevaarbare waterwegen zoals de Leie mag niét. Het is te gevaarlijk.

Zo is de rivier maar anderhalve meter diep, aan de Broeltorens. Andere risico’s zijn aankomende bootjes, verborgen voorwerpen onder water, onverwachte stromingen, de waterkwaliteit en schommelingen in temperatuur. De politie controleert regelmatig. Wie betrapt wordt, riskeert een GAS-boete van rond de 50 euro. Er is aan de verlaagde Leieboorden trouwens ook camerabewaking. We konden woensdagavond laat kort met een wildzwemmer spreken. De nieuwe Kortrijkzaan, die het Nederlands (nog) niet machtig is, wist niets van het verbod af. Hij was verrast en belooft zich voortaan aan de regels te zullen houden.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mike dobbels

  wat een toffe uitdaging voor de stad om hier zwemmen toegelaten te maken en alle verborgen voorwerpen onder het oppervlak te verwijderen...

 • patrick morel

  In Nederland mag je overal gaan zwemmen. In het kleinburgerlijke Provincienest Vlaanderen is bijna alles verboden, de kracht van de achteruitgang.

 • yvan kindt

  Geeft mooie plaatjes maar idd levensgevaarlijk!Er zullen borden moeten komen "verboden te zwemmen"...

 • monique bolen

  Staan er dan geen borden met een zwemmer met rode streep door, als wij in het buitenland zijn kunnen we ook niet altijd de taal maar houden ons wel aan de regels.

 • Danny Holdensrath

  Mag er hier eigenlijk nog iets? Zelfs zwemmen in zee mag niet, na 18h30 te stom voor woorden.