Wie redt 80 jaar oud volkscafé?

UITBATERS DE FAUBOURG STOPPEN ERMEE

Uitbaters Patrick Parmentier en Marijke Van Walleghem voor hun volkscafé.
Peter Lanssens Uitbaters Patrick Parmentier en Marijke Van Walleghem voor hun volkscafé.
De Faubourg zoekt overnemers, nu uitbaters Patrick Parmentier (64) en Marijke Van Walleghem (60) er na 20 jaar uiterlijk eind maart 2018 mee stoppen. Het volkscafé bestaat al liefst 80 jaar. "We gaan de klanten erg missen, maar het gaat niet meer. Ik heb zware rugproblemen", vertelt waardin Marijke.

Herberg De Faubourg, op de hoek van de Brugsesteenweg en Watermolenstraat, heeft een rijke geschiedenis. De naam is afkomstig van 'fors le bourg', wat net buiten de vroegere stadsmuren betekent. In het volkscafé zat vroeger, van eind jaren '70 tot eind jaren '90, ook een frietkraam. De huidige uitbaters Patrick Parmentier en Marijke Van Walleghem stoppen er uiterlijk op 31 maart 2018 mee, wanneer hun huurcontract afloopt bij de eigenaar, brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem. "We kennen onze klanten door en door, het zijn echte maten, maar het is tijd om er mee op te houden", vertelt Marijke. "Ik kan het fysiek amper nog aan. Zo kan ik geen bak bier meer opheffen, omdat ik zware rugproblemen heb."


Het koppel verhuist naar Oostende, waar ze een appartement hebben. Om er tot rust te komen. "We willen genieten van de kust en het stadsleven in Oostende, nu we nog kunnen", vult Patrick aan. "Weet u dat we hier na 20 jaar drie dozen vol bidprentjes hebben? Het zijn er 270 in totaal, allemaal van overleden klanten. Dat doet een mens toch eens nadenken."

De Faubourg in de jaren '50.
RV De Faubourg in de jaren '50.

Nog nooit problemen

De Faubourg is nog een echt pintencafé. "Van sukkelaars tot bankdirecteurs, ze zijn allemaal gelijk voor ons", zegt Marijke Van Walleghem. "En de klanten, die tot uit Kuurne komen, komen allemaal met elkaar overeen. Problemen hadden we nog nooit. We hebben verder verenigingen met een spaarkas, kaartersclub De Faubourgkaarters, een Lottoclub en op zondag onze vaste tafelvoetballers."


De brouwerij is nu op zoek naar overnemers. "Alleen De Faubourg uitbaten is niet haalbaar", vindt Marijke. "Het is het meest interessant voor een koppel, dat alle klanten, van rijk tot arm, weet te aanvaarden. Er is trouwens ook een grote en verzorgde woonst bij het café. En er is zowel beneden als boven een keuken. Het is geen nachtcafé. De Faubourg is nu met uitzondering van woensdag en donderdag dagelijks open van 10 tot ongeveer 23 uur. En er is hier jaarlijks met de 'Zwientjeskeremesse' een volksfeest in de Watermolenstraat", aldus Marijke.


Kandidaat-overnemers melden zich aan bij Jurgen Masquelin van Omer Vander Ghinste door te mailen naar jurgen@omer.be.