WhatsApp-groepje werpt vruchten af: geen enkele inbraak meer in geplaagde wijk Marionetten

De zelfontworpen waarschuwingsborden in de wijk
Alexander Haezebrouck De zelfontworpen waarschuwingsborden in de wijk
De wijk Marionetten in Kortrijk was jarenlang een inbraakgevoelige wijk. De bewoners hebben zelf een waarschuwingscampagne opgericht en een WhatsApp-groep waarin ze elkaar verwittigen als ze verdachte personen of auto’s zien. “Vroeger hadden we tot 30 inbraken en inbraakpogingen in één jaar, sinds januari hebben we hier nog geen enkele inbraak gehad”, zeggen de bewoners. 

De WhatsApp-groep van de wijk Marionetten telt zo’n 100 leden. Een tiental bewoners houdt een oogje in het zeil voor verdachte handelingen in de buurt en waarschuwt de anderen indien nodig. “Maandag zag iemand van ons een verdachte auto”, vertellen de bewoners. “Hij zette hem hier plots aan de kant en ging plat in de auto liggen. We konden een foto nemen van de nummerplaat en verwittigden de politie. Zij konden de bestuurder iets later klemrijden, nadat één van ons hen telkens kon doorgeven waar de bestuurder zich bevond. Die man kon aan de politie niet uitleggen wat hij hier in de wijk kwam doen. Wij vermoeden dat in zo’n gevallen inbrekers op verkenning komen om te kijken waar ze kunnen toeslaan. Als wij zo kort op de bal spelen, dan komen ze hier wellicht niet meer terug om in te breken.” De wijk was eerder al lid van het SAVE-project (Samen Alert Voor Elkaar) van de stad Kortrijk en de politiezone Vlas. “Dat is een goed systeem, maar vaak komen de meldingen van daaruit te laat”, zeggen de bewoners. “Veel buurtbewoners voelen ook minder schroom om iets te posten in die WhatsApp-groep, dan om meteen de politie te bellen. Maar we dringen er wel altijd op aan.”

De zelfontworpen waarschuwingsborden in de wijk
Alexander Haezebrouck De zelfontworpen waarschuwingsborden in de wijk

Grote borden

Sinds een tweetal weken hangen ook grote borden op de invalswegen naar hun wijk. Daarop staat Attentie! WhatsApp Buurtpreventie. “Eén van onze buurtbewoners heeft die borden ontworpen”, vertellen de buurtbewoners. “Ze hangen in het groot en in het klein aan vele brievenbussen en gevels, je kan er niet naast kijken. Op die manier willen we potentiële inbrekers ook afschrikken. Andere wijken hebben ons al gecontacteerd om te vragen hoe we de zaken precies aanpakken en of ze ook zo’n borden kunnen aanschaffen. Advies willen we altijd geven natuurlijk, maar de borden gaan we niet zomaar ook aan andere wijken geven. Dan mist het misschien zijn effect. Het moet ook van de buurtbewoners in andere wijken zelf komen. We zijn alleszins tevreden met de resultaten die we tot nu boeken, geen enkele inbraak sinds januari. Samen met de politie hebben we toch al enkele feiten tot een goed einde kunnen brengen. Het nieuwe nummer 1701 werkt ook erg goed, nu komen we tenminste niet meer uit bij de dispatching in Brugge.”

De zelfontworpen waarschuwingsborden in de wijk.
Alexander Haezebrouck De zelfontworpen waarschuwingsborden in de wijk.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sobek Wessels

    Op de Politiek en het Gerecht kan je geen staat maken die Beschermen zulke criminelen en Wij blijven met de angst en Kosten zitten ?! Waarom Betalen Wij Zoveel Belastingen aan de gemeente en Overheid , ze doen niks met die vele miljarden die ze elk jaar van ons pluimen ? Wat doen die met al dat Geld ? Want we krijgen er Niks voor terug ?