Werken voor nieuwe lokalen De Warande gestart:
“Te jammer om eik om te hakken, dus bouwen we errond”

Ontwerpen nieuw gebouw Warande
Buro aRCHITEC - Dertien 12 Ontwerpen nieuw gebouw Warande
De werken voor de nieuwe lokalen van speeldomein en jeugdverblijfcentrum De Warande in Heule zijn gestart. De eerste nieuwbouw moet begin 2020 af zijn en kost 2.844.000 euro. “Hier zullen kinderen kunnen overnachten, maar het gebouw zal eerst dienst doen als polyvalente ruimte”, zegt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (sp.a). 

Al tien jaar wordt er gewerkt aan de omgeving van De Warande. Nu krijgt het speeldomein ook nieuwe lokalen. “Het eerste gebouw dat we plaatsen komt aan de kant van de R8 en zal 170 meter lang zijn”, zegt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (sp.a). “Het wordt rond een 50 jaar oude eik gebouwd, die als centraal punt zal dienen. De eik omkappen wilden we niet doen en dus bouwen we errond. De vloer zal gelegd worden op een manier waardoor de wortels niet geraakt worden en de eik zelf meer ondersteund zal worden. We houden genoeg plaats over zodat de eik verder kan groeien. We zullen de boom uiteraard wel extra in de gaten moeten houden als het gaat over snoeiwerken, zodat bij een storm niet alle takken afwaaien.” De kostprijs van de nieuwbouw bedraagt 2.844.000 euro, waarvan de vzw De Warande zelf 350.000 euro betaalt.

Polyvante zalen

“In de volgende fase worden de huidige polyvalente zalen afgebroken om plaats te maken voor nieuwe”, zegt Herrewyn. “Pas daarna kan er in het eerste gebouw overnacht worden.” De timing voor de tweede fase is nog niet bekend, maar zal binnen deze legislatuur gerealiseerd worden. Tijdens de laatste fase van de werken zullen de huidige overnachtingsgebouwen worden afgebroken. In plaats daarvan komt nog extra open ruimte. “We hebben voor de werken wat bomen moeten rooien, maar alles wordt op hetzelfde terrein gecompenseerd met extra groen.” Tijdens de werken blijft het speeldomein in gebruik en blijft de speelpleinwerking ook doorgaan. Er is een veilige voetgangers- en fietsdoorgang gemaakt via de parking van De Branding.

Zo ziet het nieuwe gebouw eruit.
Buro aRCHITEC - Dertien 12 Zo ziet het nieuwe gebouw eruit.

Verouderde lokalen

Dat De Warande nood heeft aan nieuwe lokalen, is duidelijk. “De huidige lokalen staan er al sinds de jaren 60”, zegt schepen van jeugd Bert Herrewyn. “Ze zijn verouderd. Telkens weer kleine renovatiewerken uitvoeren, is geen oplossing”, zegt schepen van jeugd Bert Herrewyn. “We zijn blij dat we na jaren voorbereiding eindelijk kunnen starten, want dit is een speelpleinwerking die tijdens alle vakanties open is en druk wordt bezocht.” Vorig jaar mocht de speelpleinwerking 11.613 kinderen verwelkomen, er waren maar liefst 15.134 overnachtingen en nog eens 10.260 mensen bezochten De Warande voor een activiteit of om te genieten van het groen. Tijdens de afgelopen krokusvakantie mocht De Warande 130 kinderen per dag verwelkomen. 

Ook tijdens de voorbije krokusvakantie kwamen weer heel wat kinderen spelen op De Warande.
Henk Deleu Ook tijdens de voorbije krokusvakantie kwamen weer heel wat kinderen spelen op De Warande.
De huidige lokalen
Henk Deleu De huidige lokalenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.