Werken stationsbuurt in stroomversnelling

EN DAT BRENGT HEEL WAT HINDER MET ZICH MEE

Deze fietsbrug over de Zandstraat wordt vanavond om 20 uur gesloopt.
Foto Henk Deleu Deze fietsbrug over de Zandstraat wordt vanavond om 20 uur gesloopt.
De vernieuwing van de stationsbuurt gaat goed vooruit. Dit weekend wordt er een drukbereden fietsbrug gesloopt. Een week later, op 9 december, rijden er omwille van werken tijdelijk geen treinen tussen Kortrijk en Rijsel. "Excuses voor de ongemakken", zegt coördinator Isabel Cossement.

De fietsbrug van het Guldenspoorpad over de Zandstraat wordt vanavond om 20 uur gesloopt. De brug wordt om middernacht met uitzonderlijk vervoer naar een losplaats gebracht. "Er wordt bewust in de nacht van zaterdag op zondag gewerkt, want slechts dan mag er uitzonderlijk vervoer op de baan", legt Isabel Cossement uit. Het Guldenspoorpad, waar per maand tot 30.000 fietsers passeren, is tot maart onderbroken aan de Zandstraat. Er zijn omleidingen. De werken daar kaderen in de komst van een nieuwe fiets- en bustunnel die midden 2019 opent. Daarna volgt in de Zandstraat ook de aanleg van een tunnel voor gewoon verkeer, vanaf de rotonde Panorama tot aan de Nolfstraat. Die tunnel opent in 2022. Kluifrotonde Appel wijkt voor een fiets- en wandelboulevard tussen het station en het stadsdeel Weide.

Spoorwegbrug

Een week na de sloop van de fietsbrug, op zaterdag 9 december, wordt de aanpalende spoorwegbrug over de Zandstraat gestabiliseerd door damplanken in de grond te trillen. Die werken duren van 6.30 tot 15.30 uur en gaan gepaard met veel lawaai- en trillingshinder. De spoorlijn 75 tussen Kortrijk en Rijsel wordt tijdens die werken buiten dienst gesteld. Infrabel is ook aan zet. De spoorinfrastructuurbeheerder verplaatst er een 'bovenleidingsportiek' en verwijdert 'funderingsmassieven'. Die werken gebeuren vanaf komende maandag tot dinsdag 19 december. 's Nachts, omdat er dan geen treinen rijden. Er kan wel lawaaihinder zijn.

Parking uitgraven

De vernieuwing van de stationsbuurt omvat nog meer werken. In het najaar van 2018 start het uitgraven van een parkeergarage met 1.200 plaatsen onder het Conservatoriumplein. De ondergrondse parking opent ook in 2022. De bouw van een nieuw station start wellicht in 2022. Het Conservatoriumplein, Stationsplein en Casinoplein worden autovrij. De werken duren minstens tot 2028 en kosten ruim 130 miljoen euro.


Nog meegeven dat er tijdens de werken een hoog risico bestaat dat arbeiders niet-gesprongen explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in de ondergrond vinden. Er is daarvoor een infovergadering op woensdag 13 december om 19.30 uur in de schouwburg op het Schouwburgplein.


Info: www.stationsprojectkortrijk.be.