Wat vloog in Kuurns luchtruim?

2014 WAS VOLGENS BELGISCH MELDPUNT KALM UFO-JAAR

Frederick Delaere onderzoekt al sinds 2007 UFO's.
Foto's Deleu/Bigstock Frederick Delaere onderzoekt al sinds 2007 UFO's.
Het Belgisch UFO-meldpunt noteerde in 2014 welgeteld 169 waarnemingen van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen in ons luchtruim. Meestal was er een verklaring, maar niet altijd. Eén van die 'ongeïdentificeerde objecten', UFO's dus, vloog exact een jaar geleden in het Kuurnse luchtruim. De melder zag 'op een satelliet lijkend voorwerp'.

Frederick Delaere uit Meulebeke richtte in 2007 het Belgisch UFO-meldpunt op om vreemde waarnemingen te verklaren. De meeste mensen denken spontaan aan groene mannetjes als je over UFO's spreekt. Daarom proberen Delaere en zijn twee collega's een wetenschappelijke verklaring te vinden .


"Meestal zien de mensen weer- of gasballonnen, een vliegtuig, een bizarre wolkenformatie of vuurballonnen, maar herkennen ze die niet", licht Delaere toe. "Op basis van locatie en tijdstip, en de richting die het object vloog, proberen we te achterhalen wat het kan geweest zijn. Als het bijvoorbeeld een vliegtuig of een ster is, kunnen we gemakkelijk de link leggen."


Voor sommige meldingen blijft een verklaring uit. Dan gaat het om UFO's: Unidentified Flying Objects.


Kuurne had er zo eentje. Om 0.50 uur op 5 januari zag iemand vanuit zijn tuin in de Koning Albertstraat een minuut lang een 'op een satelliet lijkend voorwerp' vliegen, hoger dan de normale vliegtuighoogte. "Het had een lichtgele kleur", zo luidt de melding. "Het voorwerp is plots ongelofelijk beginnen versnellen. Het maakte daarna een U-vormige bocht om in een evenwijdige baan terug te keren, zonder snelheid te minderen. Een militair jachtvliegtuig heb ik nog nooit zo zien versnellen of terugkeren. Iets boven en rechts van de Plejaden (een groepje sterren nvdr.) is het afgeremd. Het maakte een cirkelvormige beweging van 270 graden naar rechts en verdween. Na een lichte flits verscheen het opnieuw. Het cirkelde rond de Plejaden, zette koers in zuidelijke richting en verdween daarna."

Drones

"Misschien wou iemand met een laserpen de Plejaden aanduiden. Dan is een zeer dunne, doorschijnende maar toch sterk reflecterende wolkenlaag vereist. Dergelijke ijskristallenwolken bevinden zich op 6 tot 12 km hoogte. Zo hoog reiken laserpennen doorgaans niet. Een andere mogelijkheid is een multikopter. Er waren toen testen met de nieuwe drones van de brandweer in Zwevegem. Het late uur, en het feit dat er geen geluid waargenomen werd, zijn tegenargumenten. We hebben dus geen sluitende verklaring gevonden voor dit bizarre nachtelijke licht. Marsmannetjes waren het wellicht niet, maar wat het dan wel was: we weten het niet", aldus Delaere.