Warmste Week voelbaar tot in Thailand

BROER EN ZUS ZAMELEN GELD IN VOOR ACHTERGELATEN KINDEREN

Bieke en Jelle in Moskou, waar hun avontuur begon.
repro Peter Lanssens Bieke en Jelle in Moskou, waar hun avontuur begon.
De Warmste Week op Studio Brussel reikt tot in Thailand, ruim 9.000 kilometer van hier. Waar Jelle en Bieke Lepla uit Kortrijk geld inzamelen voor een weeshuis. De kinderen hebben nood aan medicatie, terwijl het huis begin 2017 te kampen had met overstromingen. "Alle beetjes helpen", zeggen broer en zus.

Music for Life inspireert, tot in het verre Azië. Jelle (31) en Bieke Lepla (29) leren er in een Thaise school kindjes van 3 tot 6 jaar speels Engels spreken. En zamelen geld in voor een nabijgelegen weeshuis in Thung Song, waar 10 baby's en 130 kinderen opvang krijgen.


"Het gaat om achtergelaten kindjes omdat hun ouders bijvoorbeeld drugsverslaafd zijn of in de gevangenis zitten", zegt Jelle. "Het tehuis heeft moeite om het hoofd boven water te houden, want het werkingsbudget is pover. De kindjes hebben hier nochtans nood aan medicatie, zoals pilletjes tegen onder meer buikpijn en siroop tegen verkoudheden, terwijl er ook geld welkom is om pampers en melkpoeder aan te kopen. We voelen hier veel liefde en vrienschap en willen zo iets terugdoen."

Enkele weesjes in het Thaise Thung Song.
repro Peter Lanssens Enkele weesjes in het Thaise Thung Song.

Wereld rondtrekken

Het verhaal van Jelle en Bieke is heel bijzonder. Broer en zus, van kleins af aan al erg goeie vrienden, zegden enkele maanden geleden hun huurflat op de Grote Markt op en verkochten al hun meubilair en huisgerief. Ze stopten ook met hun werk. Jelle was onthaalmedewerker in kunstencentrum Buda, Bieke opvoedster in De Branding in Heule, een voorziening voor mensen met een beperking. Ze trekken nu via de organisatie Workaway de wereld rond om zich vrijwillig in te zetten. "We namen begin september het vliegtuig naar Moskou, om er de Trans Siberië Express naar Peking te nemen", vertelt Jelle. "Waar we onder meer kindjes Engels leerden in een schooltje in Liuzhou. Daarna ging het naar Thailand, waar we nu al zes weken zitten. Het principe is eenvoudig. Je zet je enkele uren per dag in, in ruil voor een gratis slaapplaats en eten. We verblijven hier bij een gastgezin, waar je echt deel uitmaakt van een familie. Hoe lang we hier blijven, weten we nog niet. We hebben sowieso ook plannen om in een schooltje in Colombia te gaan werken en in een weeshuis in Oeganda, eveneens via Workaway. Wanneer we terugkeren naar Kortrijk, weten we nog niet. Dat kan binnen een jaar zijn, binnen twee jaar... we zien wel."

Het tehuis overstroomde begin dit jaar.
repro Peter Lanssens Het tehuis overstroomde begin dit jaar.

Veel dankbaarheid

Jelle en Bieke verloren 15 jaar geleden hun mama, Marleen Vandecappelle (40), aan een hersenbloeding.


"Onze band werd toen nog sterker. We babbelden nachten over het heengaan van onze mama en het leven. Zo ontstond het idee om meer uit ons leven te halen en het meer betekenis te geven. Niet dat we ongelukkig waren, maar we wilden het opentrekken en nuttige zaken doen, wereldwijd. Het bleef jaren een idee, tot we de organisatie Workaway leerden kennen en het concreet werd. We zijn blij dat we de stap gezet hebben. Met kindjes werken geeft ons veel voldoening. Zoals hier in Thailand, waar we veel dankbaarheid voelen, in het bijzonder van de kindjes van arme afkomst of dat ene kindje dat een nieuwe lever kreeg en lang ziek was. Ze hebben een grote achterstand en waarderen onze hulp nog meer. We gaven sinds de start van ons avontuur al zo'n 4.000 euro uit, reiskosten inbegrepen. We willen wel nuanceren. We zijn hier niet iedere dag de klok rond gelukkig. Zo overleden er aan het thuisfront enkele mensen die we goed kenden, terwijl we hier zaten. Dan ben je plots heel ver weg van je vertrouwde thuis, wat hard kan zijn", aldus Jelle.


Een gift schenken voor het weeshuis kan op rekeningnummer BE58 7380 1238 2979.


Wie Jelle en Bieke wil volgen, kan dat op hun blog www.gepaktengezakt.com.

RV