Warmste Week verwacht 100.000 bezoekers: “Wie met wagen komt, moet centrum van Kortrijk mijden”

De kluifrotonde Appel vlakbij het Warmste Weekdorp zal dicht zijn voor verkeer, wegens werken. Die omgeving toch met de wagen opzoeken is een heel slecht idee.
Henk Deleu De kluifrotonde Appel vlakbij het Warmste Weekdorp zal dicht zijn voor verkeer, wegens werken. Die omgeving toch met de wagen opzoeken is een heel slecht idee.
De Warmste Week verwacht minstens 100.000 bezoekers in Kortrijk. Het wordt een hele opdracht om die allemaal vlot tot op het Nelson Mandelaplein te krijgen, waar het podium van Studio Brussel komt. De boodschap voor wie met de wagen komt, is nu al klaar en duidelijk. “Rij niét naar het stadscentrum, maar parkeer gratis op Hoog Kortrijk, van waar er om de 10 minuten gratis shuttlebussen vertrekken”, zegt mobiliteitsexpert Bart Busschaert.

Het wordt drummen van woensdag 18 tot en met dinsdag 24 december. De Warmste Week bepaalt gedurende die zeven dagen het ritme van de stad. Maar een infarct dreigt, omdat de kluifrotonde Appel door werken dan dicht is voor verkeer. De stad werkte, samen met gespecialiseerd bureau Scelta Mobility, een plan uit om dat te voorkomen. Rij als bezoeker van De Warmste Week vooral niét naar het Mandelaplein zelf. Dat is om problemen vragen. “Er zijn daar in de buurt géén parkings voor bezoekers”, zegt Bart Busschaert. “Ook in omliggende straten zoals de Meers- en Blekersstraat, Karel de Goedelaan en wijk Paters Mote parkeren zal niet kunnen. Die straten zijn voor bewoners voorbehouden. We zetten stewards in. Om er zeker van te zijn dat alles vlot verloopt.”

Ik roep onze handelaars op om het positief te bekijken. De Warmste Week is de mooiste stadspubliciteit die Kortrijk ooit gehad heeft. Bezoekers gaan in de stad ook komen shoppen en de eindejaarssfeer oppikken.

Vincent Van Quickenborne
De opbouw van het Warmste Week-dorp op het Nelson Mandelaplein is volop bezig. Op de foto zien we schepen Ruth Vandenberghe, burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen Axel Weydts
Henk Deleu De opbouw van het Warmste Week-dorp op het Nelson Mandelaplein is volop bezig. Op de foto zien we schepen Ruth Vandenberghe, burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen Axel Weydts

Tot 3.500 parkeerplaatsen

Waar moet je wel naartoe? “Neem op de E17 de afrit Kortrijk-Zuid en volg de wegwijzers”, zegt Busschaert. “Wagens worden afwisselend naar parkings op ’t Hoge geleid, zoals Xpo, Vives, Syntra West en Kulak. We zetten er tot 3.500 gratis parkeerplaatsen in. Vervolgens wandel je naar halte Halve Jan in de Doorniksesteenweg 150, aan restaurant Same Same. Van daar vetrekken er om de tien minuten gratis shuttlebussen naar de achterkant van het station, in de Tacklaan. De parkings zijn telkens bemand van 9 uur ’s morgens tot 1.30 uur ’s nachts en de shuttlebussen van 9 uur ’s morgens tot 1 uur ’s nachts. Stewards waken om de veiligheid te verzekeren. Indien het verkeer in de Doorniksewijk stropt, worden de shuttlebussen omgeleid via de R8 en R36.”

De Lijn en NMBS doen inspanningen

Ook De Lijn zit niet stil. De bestaande dienstverlening tussen Hoog Kortrijk en het station breidt uit. Er worden meer accordeonbussen ingezet en ze rijden frequenter tijdens De Warmste Week. De NMBS breidt de capaciteit uit vanuit Gent, Antwerpen, Brugge en Brussel richting Kortrijk en terug. Een Warmste Weektreinticket kost 12 euro en daarmee kan je naar Kortrijk en terug. Wie aan de achterkant van het station aankomt, wordt door stewards via de tunnel onder de perrons naar de voorkant geleid, waar er ook een bemand infopunt is. Van daar is het tien minuten wandelen naar het Mandelaplein via de Albertstraat, Leopold I-straat, Nolfstraat en tunnel onder de R36. Die vaste wandelroute wordt met lijnen op de grond aangeduid en krijgt speciale sfeerverlichting.

De Lijn zal extra accordeonbussen inzetten.
dirk laenen De Lijn zal extra accordeonbussen inzetten.

Lambrechtlaan dicht voor verkeer

Wie met de fiets komt, kan in een bemande fietsenstalling op een groenstrook tussen het Mandelaplein en de Lambrechtlaan terecht, waar er plaats is voor 500 tot 2.000 fietsen. De Lambrechtlaan zelf sluit voor verkeer tijdens De Warmste Week, om de veiligheid te verzekeren, want het zal er erg druk zijn. Ook de Nolfstraat sluit dan voor verkeer tussen de Beheerstraat en Lambrechtlaan. De Lambrechtlaan en Nolfstraat zijn wel telkens pas vanaf 10 uur dicht om de ochtendspits te sparen. De avondspits wordt wel getroffen en moet andere wegen zoeken. “Gebruik de gps-navigatieapplicatie Waze”, zegt Bart Busschaert. “Waze past zich meteen aan aan afgesloten straten en tijdelijke verkeerssituaties. Ook Google Maps is een optie.”

Centrumparkings open voor shoppers

Voor alle duidelijkheid nog dit: de ondergrondse parkings in de binnenstad zelf blijven àltijd bereikbaar. Voor wie wil shoppen in Kortrijk. “Ik roep onze handelaars op om het positief te bekijken”, zegt Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester). “De Warmste Week is de mooiste stadspubliciteit die we ooit gehad hebben. Bezoekers gaan ook shoppen en de eindejaarssfeer oppikken.” Wie zijn reis vooraf wil plannen: www.stubru.be. Er zijn nog andere opties zoals riksja’s, een gratis stadstreintje en De Warmste Boot, op de Leie tussen Wevelgem en Kortrijk.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eric Wastyn

    ik ben ter plaatse geweest en vraag me af waarom die resterende 14 werkdagen in 2019 zo belangrijk waren. De vraag is waarom niet gewacht tot 2020. Die vraag had ik niet moeten stellen indien er communicatie was geweest over het belang van nu te starten en dan in het bouwverlof de werken te stoppen. Ik ben positief over de toekomst van Kortrijk maar ik begrijp deze beslissing niet .

  • Frank Daels

    Een groot evenement organiseren maar de volledige stad afsluiten voor de auto... il faut le faire. Vorige week vrijdag heb ik het zelf meegemaakt : wat een ritje van 10 minuten had moeten zijn, is een nachtmerrie van 1u15 geworden. Het verkeer in kortrijk staat op spitsuren volledig stil, maar dat zien de heren bestuurders uiteraard niet vanuit hun ivoren toren.