Warmste Week blijft duren in Kortrijk: handelaar houdt benefiet voor jonge verkeersslachtoffers

Dimitri Christiaens, hier in DC's Special, is er klaar voor
Peter Lanssens Dimitri Christiaens, hier in DC's Special, is er klaar voor
De Warmste Week blijft duren in Kortrijk. Dimitri Christiaens (38) koppelt zaterdag een opendeurdag aan een benefiet in hardcore- en streetwearshop DC’s Special. De opbrengst gaat naar het Fonds Emilie Leus, dat geld inzamelt voor sensibiliseringscampagnes en jonge verkeersslachtoffers steunt. “Ik verloor de voorbije jaren enkele jonge klanten die vrienden waren, door ongevallen”, zegt Dimitri Christiaens. “Ik denk daar meer over na, nu ik zelf papa ben.”

DC’s Special, de enige gabbershop in ons land, houdt op zaterdag 28 december een opendeurdag op het Overbekeplein. Aangezien de speciaalzaak klanten tot uit Texas in de Verenigde Staten over de vloer krijgt, wordt daar tussen 10 en 18 uur toch wat volk verwacht. Dimitri Christiaens maakt van die gelegenheid gebruik om kerstmutsen te verkopen en een collectebus te plaatsen. Klanten die dat wensen, doen zo een duit in het zakje voor het Fonds Emilie Leus. “Ik ben al een paar goeie klanten kwijt, door ongevallen”, vertelt hij. “Ik denk veel aan hen, zoals aan Tcherina Choeur (22) uit Wervik. De jonge vrouw stierf op 30 oktober 2013, nadat ze met haar bromfiets tijdens het oversteken van de Menensesteenweg in Wervik opgeschept werd door een wagen. Tcherina was wellicht verblind door de zon. Ze was een tof meisje, altijd in voor een babbel en een grapje. Haar bijnaam was ‘Tcherina Heartcore’. Ik ga haar nooit vergeten. Mijn winkel wordt zaterdag een dag omgedoopt tot ‘Heartcore shop’.”

We kunnen het hele jaar door ons hart tonen. Laat ons van 2020 Het Warmste Jaar maken in Kortrijk, zodat Studio Brussel niet anders kan dan eind 2020 met De Warmste Week weer naar onze stad te komen

Dimitri Christiaens
Tcherina Choeur uit Wervik, die op 30 oktober 2013 om het leven kwam na een verkeersongeval
Kos Tcherina Choeur uit Wervik, die op 30 oktober 2013 om het leven kwam na een verkeersongeval

Inspireren

Dimitri Christiaens laat zich voor zijn benefiet ook inspireren door De Warmste Week van Studio Brussel, die van woensdag 18 tot en met dinsdag 24 december alle harten verwarmde in Kortrijk. “Het mag niet bij een weekje blijven. Op solidariteit staat geen termijn”, vertelt de handelaar. “We kunnen het hele jaar door ons hart tonen. Laat ons van 2020 Het Warmste Jaar maken in Kortrijk, zodat Studio Brussel niet anders kan dan eind 2020 met De Warmste Week weer naar onze stad te komen. Je zag door De Warmste Week trouwens veel meer mensen in de winkelstraten in het centrum. En er liep ander volk rond. Zo zag ik hier mensen die helemaal uit Limburg en Antwerpen kwamen. De Warmste Week werkt motiverend. Ik hoop dat de initiatieven voor goeie doelen blijven komen.”

Ik lok met mijn initiatief niet enkel volk naar mijn winkel. Want ik denk dat mijn klanten ook een tijdje in Kortrijk zullen blijven en andere handels- en horecazaken gaan bezoeken. Mijn collega-ondernemers kunnen er maar wel bij varen.

Dimitri Christiaens
De opbrengst van de verkoop van kerstmutsen zaterdag op de opendeurdag gaat naar het Fonds Emilie Leus
Peter Lanssens De opbrengst van de verkoop van kerstmutsen zaterdag op de opendeurdag gaat naar het Fonds Emilie Leus

Beleving

Dimitri Christiaens hoopt met zijn opendeur ook in te spelen op een vraag van Unizo en andere, om als handelaar voor meer beleving te zorgen. “Ik lok met mijn initiatief niet enkel volk naar mijn winkel. Want ik denk dat mijn klanten, van wie de meesten van de Benelux en Noord-Frankrijk komen, ook een tijdje in Kortrijk zullen blijven en andere handels- en horecazaken gaan bezoeken. Mijn collega-ondernemers kunnen er maar wel bij varen. Ik hoop dat anderen mijn voorbeeld volgen. Door initiatieven zoals een opendeurdag te houden, haal je de mensen naar Kortrijk, weg van de webshops.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.