Vuile parking zet kwaad bloed

GRIND ZIT VOL PUTTEN TIENTALLEN HONDENDROLLEN

Het parkeerbedrijf Kortrijk pompt miljoenen euro's in nieuwe parkeerhavens. Maar doet al jaren niets aan een vuile parking nabij de Vlasmarkt. Het grind zit er vol putten. En er liggen tientallen hondendrollen. "We ruimen zo snel mogelijk op en fatsoeneren de parking", sust Parko-voorzitter Axel Weydts nu.

De betalende buurtparking tussen de Tuin- en Nieuwstraat, waar zo'n 40 wagens staan, is in een zeer slechte staat. Het grind lijkt nergens op. Er zijn veel putten. En het ligt er vol hondendrollen. Geen vijf, maar tientallen. "Als het regent, is het hier een modderpoel", zegt buurtbewoner Dominique Van Den Bussche (46), die er met zijn wagen staat. "Dan zie je niet eens waar je in stapt. Waardoor je schoenen al snel vol hondenpoep hangen. Het ligt ook vol steenbrokken. En aan de zijkant van de parking, aan een blinde gevel, komen platen met kunstige graffiti los. Wie hier staat, betaalt 320 euro per jaar. We verwachten niet dat we van de grond kunnen eten, maar het moet in orde zijn", aldus Van Den Bussche. De klachten worden bevestigd in Parkoffice. De werknemers van het zakencentrum gebruiken vaak de parking. Daar melden ze ook dat het in- en uitrijden verraderlijk is, door een diepe put aan de slagboom.

GAS-boete

Parko-voorzitter en schepen van Openbare Werken Axel Weydts (sp.a) zit verveeld met de kwestie. "We maken geen grote budgetten vrij, want het gaat over een buurtparking, waar de tarieven spotgoedkoop zijn", zegt hij.

"Maar de parking moet kwalitatief zijn, daar hebben de gebruikers gelijk in. We brengen de parking binnen afzienbare tijd terug op niveau. En we bekijken om de hondenpoep op te ruimen. Het is ook de bedoeling om te achterhalen welke eigenaars er de drollen van hun hond niet opruimen. Want dat is verplicht. Indien we weten wie die mensen zijn, leggen we hen zeker een GAS-boete op."

Stadswoningen

Weydts wijst er verder nog op dat de buurtparking er slechts tijdelijk is. Schepen van Bouwen Wout Maddens (Open Vld) zegt evenwel dat de parking niet snel zal verdwijnen. "Er is daar een plan voor stadswoningen onder de vorm van rijhuizen, maar de bouw zal zeker niet voor de eerste jaren zijn", zegt Maddens. De vernieuwing van de Zwevegemsestraat, die na de zomer start en tot 2019 zal duren, komt eerst aan de beurt. Daar zijn onder meer een nieuwe stadstuin tussen Zwevegemse- en Slachthuisstraat en acht stadshuizen en een kinderopvang gepland. Ook een nieuwe woonbuurt naast de Vlasmarkt, met onder meer 80 flats en lofts in het Belgacomgebouw, komt eerst aan de beurt. Die werken starten normaal in de loop van 2017 en zijn in de loop van 2019 af.

Buurtbewoner Dominique Van Den Bussche aan de parking in de Nieuwstraat.
Johan Anckaert Buurtbewoner Dominique Van Den Bussche aan de parking in de Nieuwstraat.
Er liggen tientallen hondendrollen.
Johan Anckaert Er liggen tientallen hondendrollen.
De bewoners vinden ook de vele putten vervelend.
Johan Anckaert De bewoners vinden ook de vele putten vervelend.