Vrijwilligers buigen zich over biechtstoelen en kelken

RELIGIEUS ERFGOED IN VIJF KERKEN WORDT GEÏNVENTARISEERD

De vrijwilligers kregen gisteren meer uitleg over hoe ze hun taak het best aanpakken.
Foto Henk Deleu De vrijwilligers kregen gisteren meer uitleg over hoe ze hun taak het best aanpakken.
Een vijftigtal vrijwilligers zal het erfgoed van vijf kerken uit onze regio inventariseren. Dat gebeurt in het kader van het project 'Goddelijke Huisraad'. "Nu kerken steeds vaker een neven- of zelfs herbestemming krijgen, is het des te belangrijker om het cultuurhistorisch erfgoed van de kerken op een goede manier te bewaren", zegt Waregems schepen Pietro Iacopucci.

De vijftig vrijwilligers die in de bres springen voor het religieus erfgoed in onze streek, kregen gisteren tekst en uitleg op een vormingsdag. "Doel is om al het 'roerend goed' in vijf kerken in kaart te brengen", zegt Waregems schepen Pietro Iacopucci. "In een eerste fase gebeurt dat in de Sint-Martinuskerk in Desselgem, de Sint-Elooiskerk in Kortrijk, de Sint-Denijskerk in Sint-Denijs, de Sint-Jan de Doperkerk in Anzegem, en de Sint-Columbakerk in Deerlijk. Dat 'roerend goed' is heel ruim te bekijken:


het gaat om de biechtstoel en de preekstoel, maar even goed om de schilderijen aan de muur, de kandelaars en de priesterhabijten."


De vrijwilligers zullen al die stukken inventariseren, dat wil zeggen: meten, beschrijven, nummeren en fotograferen. "Het gaat in totaal om meer dan duizend objecten. Vandaag (gisteren, red.) krijgen ze uitleg over hoe ze dat het best doen", zegt Ine Bruynooghe van Erfgoed Zuidwest. "Ze leren ook hoe ze die stukken het best hanteren. Zo neem je een houten kruisbeeld, waarin houtworm al goed huis heeft gehouden, best niet zomaar van de muur", zegt Tijs De Schacht.

'Schatten op zolder'

"Wij zullen de vrijwilligers uiteraard begeleiden. Het inschatten van de waarde van sommige stukken zullen wij op ons nemen", zegt Bruynooghe. "Niet dat we hier spullen verwachten aan te treffen, die enorm veel geld waard zijn, maar we verwachten ons toch aan wat 'schatten op zolder', met een grote cultuurhistorische waarde."

Tweede fase

In een tweede fase worden nog meer kerken in onze regio aangepakt. "In elke gemeente die aangesloten is bij Leiedal, Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem wordt tegen volgende zomer minstens één kerk geïnventariseerd. Voor de andere kerken zullen we telkens op zoek gaan naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers."

Digitale inventaris

"Ik heb me opgegeven om de kerk in Sint-Denijs te inventariseren", zegt vrijwilliger Robert Santy. "Dat is de mooiste kerk van de streek, vind ik. De objecten erin zijn zeker de moeite waard. Die mogen we niet verloren laten gaan."


"Het resultaat, een digitale erfgoedinventaris, maakt de stukken voor iedereen zichtbaar én het is een belangrijk instrument bij het beheren van het religieus erfgoed", zegt Iacopucci. "Nu kerken steeds vaker een neven- of zelfs herbestemming krijgen, is het des te belangrijker om het cultuurhistorisch erfgoed van de kerken op een goede manier te bewaren. De objecten zijn vaak meer waard dan we zouden denken."