Voor 100.000 euro buit bij Foto Robert

100 TOESTELLEN EN LENZEN WEG, KASSA EN KLUIS LEEGGEHAALD

Zaakvoerder Xavier Beun bij een van zijn geplunderde vitrinekasten.
Alexander Haezebrouck Zaakvoerder Xavier Beun bij een van zijn geplunderde vitrinekasten.
Dieven hebben een bijzonder zware buit gemaakt bij Foto Robert, de multimediawinkel in de Brugsestraat in Kortrijk. "Ze hebben meer dan 100 fototoestellen en lenzen mee, net als de inhoud van de kassa en kluis: goed voor ruim 100.000 euro", vertelt zaakvoerder Xavier Beun.

De inbrekers drongen de fotowinkel binnen in de nacht van vorige donderdag op vrijdag. "Het was mijn echtgenote die de inbraak vrijdagmorgen rond 7 uur opmerkte. Aan haar gekrijs te horen, wist ik meteen hoe laat het was", vertelt zaakvoerder Xavier Beun (54). "De inbraak moet na 1.30 uur gebeurd zijn, want ik heb die avond nog gewerkt tot zeker 1 uur. Via een steegje zijn ze aan de achterkant van de winkel geraakt. Daar hebben ze een rolluik omhoog getrokken en een gat geslagen in het raam om zo binnen te geraken. Daarna moeten ze - om de camera's te vermijden - op handen en knieën de zaak zijn binnen geslopen en hebben ze met een koevoet de etalageramen stukgemaakt. In totaal hebben ze meer dan 100 fototoestellen en lenzen meegenomen. Ook de kassa was leeggeroofd en ze hebben zelfs de sleutel van de kluis gevonden. Dat is heel vreemd, want alleen één medewerker en ikzelf weten waar die ligt. Misschien hebben ze mij door het raam nog gezien toen ik de sleutel wegstopte op de schuilplaats. In die kluis zit ook nog een aparte ruimte waar je een code voor nodig hebt, maar ook die hebben ze gewoon opengebroken en ze zijn ervandoor gegaan met de inhoud", zegt Xavier, die volgens hem te maken heeft gekregen met professionele inbrekers.

De vloer ligt vol glasscherven van een etalageraam.
Alexander Haezebrouck De vloer ligt vol glasscherven van een etalageraam.

53 jaar geleden

"Het is duidelijk dat ze op voorhand zijn komen kijken hoe ze het moesten doen. Een buurtbewoner heeft gezien dat een aantal mannen donderdagnamiddag de hele tijd rond dat steegje aan het wandelen was. Omdat ze perfect de camera's ontweken, heb ik geen beelden van hen en weet ik niet met hoeveel ze waren."


Xavier zit sinds 1983 mee in de zaak, die hij tien jaar geleden officieel overnam van zijn vader. "We hebben in al die tijd wel eens een diefstalpoging gehad, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Het is van 1964, toen mijn vader net begonnen was met de winkel, dat we zo'n zware inbraak hebben gehad. Dit is voor ons een enorme aderlating. Je werkt tien jaar keihard voor je geld, en in een knip neemt iemand dat zomaar van je af. Maandag (vandaag, red.) kunnen we nog niet openen, omdat ik bezig ben met de verzekering. Vanaf dinsdag gaat de winkel opnieuw open." De politie onderzoekt de zaak en het labo kwam langs voor sporenonderzoek. Voorlopig is van de daders geen enkel spoor.