Voetbalkoorts op Grote Markt

STUDENTEN VOLGEN RODE DUIVELS OP GROOT SCHERM ONDANKS EXAMENS

Deze supporters schreeuwen het uit van ongeloof bij het doelpunt van Wales.
Henk Deleu Deze supporters schreeuwen het uit van ongeloof bij het doelpunt van Wales.
De WK-gekte van vorige zomer was gisterenavond even helemaal terug in Kortrijk. En dat voor een helaas verloren EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Wales. De Grote Markt liep aardig vol, ook met studenten. "Het is een welgekomen verpozing", stelde Laura Germonprez (19) uit Marke.

De sfeer was bijzonder op de Kortrijkse Grote Markt. Met dank aan de speciale omkadering, want gisterenavond vond op het centrumplein ook een beachrugbytornooi plaats. En laat het nu net die rugbyspelers zijn die met hulp van sponsor G&V tankstations een groot scherm lieten aanrukken. "Niet enkel rugby is van tel, ook de Rode Duivels zijn belangrijk", stelt organisator Michael Hollanders van rugbyclub RC Curtrycke. "Het is een win-win, want de mensen leren zo tegelijk ook de rugbysport kennen."

Studenten Valentin en Laura kwamen ondanks de examens ook supporteren.
Henk Deleu Studenten Valentin en Laura kwamen ondanks de examens ook supporteren.

Hype

De aanwezigen genoten mede dankzij het zwoele weer. Ook de mensen op de volle terrassen wierpen vaak een blik op het groot scherm. Heel wat studenten daagden op zoals Laura Germonprez (19) uit Marke. Zij volgt film-tv-video in de hogeschool Narafi in Vorst. "Ik heb me goed voorbereid, want de meeste examens zijn al achter de rug. Ik help in de bar van het rugbytornooi en speel zelf rugby, maar ben ook fan van de Rode Duivels. We herinneren ons dan ook nog allemaal de hype tijdens het WK in Brazilië. Het was leuk om dat samenhorigheidsgevoel opnieuw te ervaren. Ik ben fan van Dries Mertens. Als hij met zijn handen een hartje vormt na een doelpunt, denk ik altijd dat het voor mij is. Al scoorde hij nu helaas niet", lacht ze.


Ook student Valentin Larmuseau (22) uit Harelbeke volgde de wedstrijd. Hij werkt een master bedrijfseconomie af in de universiteit in Gent. "Ik heb pas volgende donderdag een volgend examen, dus dat zit wel snor. Ik ben rugbyspeler bij RC Curtrycke, maar volg ook de Rode Duivels op de voet. Het gevoel van Brazilië zit er nog altijd in. En ondanks alles gaan we toch zeker naar het EK in Frankrijk in 2016. En geef toe dat rugby en voetbal een mooie combinatie is", aldus Larmuseau.


Ook de cafés in de uitgaansbuurt aan het station zaten vol. En in Heulepark in Heule daagden liefst 1.000 fans (!) op om op groot scherm te volgen. "Ambiance troef omdat de Rode Duivels toch bleven proberen", zegt sp.a- jeugdschepen Bert Herrewyn.