Voedselagentschap stuurt inspecteurs

450 ZAKEN WORDEN VAN 20 TOT 25 APRIL GECONTROLEERD OP HYGIËNE

David Masselis van studentencafé Chips maakt zich geen zorgen: "Ik ben met alles in orde."
Deleu David Masselis van studentencafé Chips maakt zich geen zorgen: "Ik ben met alles in orde."
Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) houdt volgende maand een grootschalige actie in Kortrijk. 24 controleurs inspecteren van 20 tot 25 april minstens 400 tot 450 zaken. Gisteren lokten twee infosessies in muziekcentrum Track in totaal 260 nieuwsgierigen. Die leerden dat ze aandacht moeten hebben voor allergenen.

Het FAVV kiest jaarlijks één stad in elke provincie. Kortrijk is aan de beurt in West-Vlaanderen. "Zonder deelgemeenten wel te verstaan, want daar hebben we de mankracht niet voor", zegt coördinator Hubert Gheysens. "Tussen maandag 20 en zaterdag 25 april bezoeken inspecteurs zaken waar mensen consumeren."


Scholen en rusthuizen met grootkeukens, cafés, restaurants, bakkers, slagers, supermarkten, traiteurs en snoepwinkeltjes ontsnappen niet aan de controles, evenmin als de maandagmarkt in het stadscentrum.


Tijdens de infosessies werden de regeltjes overlopen, zodat niemand voor verrassingen komt te staan. "Zo moeten oppervlakken zoals een snijplank of kneedmachine, die met levensmiddelen in contact komen, altijd proper zijn. Er zijn ook controles op de aanwezigheid van eventuele bedorven waren, persoonlijke hygiëne, propere kleding, de temperatuur van diepvriesproducten en het verbod op huisdieren", verduidelijkt Gheysens.

Bijgeleerd

Nieuw is dat handelaars en horeca-uitbaters altijd moeten kunnen zeggen of hun waren allergenen bevatten. Dat zijn voedingsbestanddelen die felle allergische reacties kunnen veroorzaken tot zelfs een shock met dodelijke afloop. Voorbeelden zijn eieren, schaaldieren, soja, sezamzaad en lupine. "Ik wist dat niet. Alleen al daarom ben ik blij dat ik hier was", zegt David Masselis (44) van studentencafé Den Chips op Hoog Kortrijk. "Over de aangekondigde controle maak ik me geen zorgen, want ik ben met alles in orde." Ook Pedro Bouttens van brasserie Sint-Amand op Overleie leerde bij. "Mijn zaak is netjes. Ik wist echter niet dat je ook alles administratief moet bijhouden. Zo moet je noteren wanneer je de frituurolie ververst en met welk product je de vloer poetst. Ik kan me nu nog beter voorbereiden op de controles."

Sterrensysteem

Ook nieuw is dat de resultaten van de inspectie in Kortrijk midden dit jaar online worden gepubliceerd op www.favv.be. Punten gaan van een ster (te verbeteren) tot vijf sterren (uitstekend). "Klanten hebben het recht te weten of het goed zit met de hygiëne of niet", is Gheysens duidelijk. Toch worden er weinig problemen verwacht. Zo waren er drie jaar geleden in Waregem slechts 37 waarschuwingen en 5 pv's met boetes op een totaal van 306 gecontroleerde zaken. Wie zijn zaak sluit in de week van de inspectie, krijgt later een onaangekondigde controle. Er aan ontsnappen kan dus niet.