Exclusief voor abonnees

Vlaamse Thibe (16) haalt goud en zilver op Olympische Winterspelen: “Dat mijn familie uit Bellegem speciaal naar hier is gekomen, heeft me extra gemotiveerd”

Als het klimmen steil wordt, doe je je ski's op de rug.
RV Als het klimmen steil wordt, doe je je ski's op de rug.
Thibe Deseyn (16) heeft tijdens de Olympische Winterspelen voor de jeugd in Lausanne goud en zilver behaald in de nieuwe discipline ski mountaineering. Thibe woont sinds haar geboorte in het Zwitsers bergdorpje Leysin, maar haar familie is afkomstig van Bellegem. “Een gouden medaille in de familie vandaag. Dikke proficiat Thibe!”, postte oom Roel Deseyn op Facebook. “Mijn familie kwam speciaal naar Zwitserland om me aan te moedigen”, vertelt Thibe. “Hun steun heeft me nog meer gemotiveerd.”

Bij ski mountaineering beklim je bergen op ski’s en als het steiler wordt met ski’s op je rug. Om daarna weer op ski’s af te dalen. Een slopende sport en voor het eerst een Olympische discipline. Thibe Deseyn haalde dinsdag met het Zwitserse team goud door zo snel mogelijk twee korte klimmen met 140 hoogtemeters te overwinnen. “Ik deed het in 9 minuten en 40 seconden”, vertelt Thibe. Er deden twaalf landenteams mee. Vrijdag haalde ze op de Olympische Winterspelen in Lausanne ook al zilver, door individueel 840 hoogtemeters in 58 minuten te overbruggen. Aan die wedstrijd namen vierentwintig deelnemers uit zestien landen deel.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis