Vlaamse primeur in Kortrijk: armen tafelen voor 2 euro in commerciële eethuizen

VORK-restaurantverantwoordelijke Joost Vandenhove en schepen Philippe De Coene in de keuken van VORK.
Peter Lanssens VORK-restaurantverantwoordelijke Joost Vandenhove en schepen Philippe De Coene in de keuken van VORK.
Volksrestaurant VORK zendt zijn cliënteel uit. Vanaf de herfst tafelen mensen met minder financiële middelen voor 2 of 7 euro ook in minstens tien gewone eethuizen. “We worden de eerste stad in Vlaanderen waar kwetsbare mensen goedkoop eten in commerciële zaken. Want Kortrijk wil mensen samenbrengen en laten deelnemen aan het leven in de stad zonder een onderscheid te maken”, zegt schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (sp.a). VORK in de Doorniksestraat serveerde tussen 16 april 2018 en 15 april 2019 in een jaar tijd liefst 19.812 maaltijden.

In een ‘gewoon’ eethuis aan een armoedetarief van 2 euro of sociaal tarief van 7 euro tafelen? Het kan vanaf de herfst. “Wie in aanmerking komt, zal dat tien keer per jaar kunnen doen. We geven die mensen een pasje”, zegt De Coene. “Zo discreet mogelijk. Zo kan het aan de UiTPAS gekoppeld worden. We bekijken het samen met de horecasector. Het is de bedoeling om met sociale fondsen het verschil tot een dagschotel-tarief van 14 euro op te leggen. We passen dus maximum 12 of 7 euro bij, tot 14 euro. Wie een extra wijntje of pintje wil, betaalt dat wel uit eigen zak. We mikken op bijna 6.000 maaltijden per jaar. Het bijpassen zal 50.000 euro per jaar kosten. Financieel zeker haalbaar, want het OCMW doet het in de laatste jaarrekening 500.000 euro beter dan eerst voorzien.”

Alle deelgemeenten

Kwetsbare mensen goedkoop in een commerciële zaak laten eten, kan niet overal. “We spreken uiteraard niet over het hoogste segment, dat is onhaalbaar, maar over toegankelijke eethuizen”, zegt De Coene. “En we willen dat naast de stad alle deelgemeenten aan bod komen. Om zo een netwerk van horecazaken te vormen die elkaar steunen. We beseffen dat de horecasector het niet makkelijk heeft. Maar we zijn met het nieuwe systeem net een bondgenoot. In Dudu, een leuk eethuis op Heuleplaats in Heule, hebben ze al zin om mee te doen. Andere restaurants met interesse nemen contact met ons op. We werken de voorwaarden samen uit.”

VORK is ook een centrum waar keukenpersoneel opgeleid wordt.
Peter Lanssens VORK is ook een centrum waar keukenpersoneel opgeleid wordt.

Vork ’s middags soms helemaal vol

Dat VORK het cliënteel ook buitenshuis wil laten eten, is eigenlijk geen toeval. Want het volksrestaurant in de voormalige tapijtenwinkel Gheysens in de Doorniksestraat serveerde in het openingsjaar bijna 20.000 maaltijden. De gemiddelde bezetting is ’s middags 87 procent. “Er is ’s avonds nog groeimarge (VORK is ook op donderdag- en vrijdagavond open, red.), maar ’s middags zit het regelmatig helemaal vol. We zitten soms boven onze maximumcapaciteit van 80 eters. Maar het heeft geen zin om in VORK tafels bij te gaan zetten”, zegt De Coene.

Geen concurrentie voor reguliere horeca

Je krijgt in VORK voor 2 of 7 euro of marktconform tarief van 14 euro een dagmenu. Het aantal maaltijden met armoede- of sociaal tarief was in het eerste jaar 8.022 (op een totaal van 19.812, red.) of net iets meer dan 40 procent. “Het aantal eters neemt gestaag toe”, zegt De Coene. “Soms betaalden mensen eerst 14 euro om pas achteraf vast te stellen dat ze recht hadden op korting. Mensen lopen daar niet mee te koop. Het is de bedoeling om in VORK tot een fifty-fifty-verhouding te komen tussen 2 of 7 euro enerzijds en 14 euro anderzijds. Trouwens: voor wie het tarief van 14 euro kan betalen, is dat vaak het maximum haalbare. Marktconform staat dus niet gelijk aan rijk. Er zijn verder organisaties die VORK best nog wat meer bekend kunnen maken binnen hun netwerk, zoals de Unie der Zorgelozen, om een voorbeeld te geven. En ook het OCMW, we kijken ook in eigen boezem. We houden in de toekomst de gemiddelde marktconforme prijs zeker in de gaten. Want ik herhaal dat VORK geen concurrentie is voor de reguliere horeca. En voor wie er nog aan twijfelt: VORK zit in hetzelfde stelsel als de reguliere horeca.”

Opleidingscentrum

VORK is bovendien een opleidingscentrum. In de keuken leren werken omvat tien weken in VORK en vier weken stage buitenshuis, met keuze uit 200 erkende horecazaken in West- en Oost-Vlaanderen. Een zaalopleiding omvat zes maanden in VORK. Er doorliepen vorig jaar 29 mensen de keuken- en 12 mensen de zaalopleiding. 33 van die 41 mensen vonden ondertussen werk in de horecasector of grootkeukens zoals in het ziekenhuis AZ Groeninge. En in 2019 startten er in VORK nu al meer dan 20 nieuwe cursisten. Cursisten kunnen voor stages in Groot-Kortrijk alleen onder meer al terecht in Au Damier, Gluti-no, De Kleine Bassin, Café Fernand en het Brouwershuys.

12 ton voedseloverschotten

Nog enkele weetjes: de drukste dagen zijn op ‘dinsdag steakdag’ en ‘vrijdag visdag’. Ook speciallekes zoals mosselen slaan aan. VORK werkt enkel met lokale leveranciers, bio-initiatieven en het Zuid-West-Vlaams voedseldistributieplatform Food Act 13. In een jaar tijd gebruikte VORK zo twaalf ton verse voedseloverschotten.

Dinsdag is het vaak druk omdat het dan telkens 'steakdag' is.
Peter Lanssens Dinsdag is het vaak druk omdat het dan telkens 'steakdag' is.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.