Vlaams Belang eist duidelijkheid rond kostprijs nieuwe moskee

De nieuwe moskee Atakwa kost 3,3 miljoen euro. Dat maakte het moskeebestuur gisteren bekend, om andere berekeningen van Vlaams Belang te counteren. De partij maakt zich ernstig zorgen, omdat onder meer een radicale salafist opriep om te helpen financieren. Volgens Atakwa was dat een geïsoleerd incident.

Vlaams Belang berekende op basis van de notariële akte en de financiële nota van Atakwa dat de nieuwe moskee in de Brugsesteenweg, waar nu nog supermarkt Bio-Planet zit, 4.786.048,37 euro kost. "Klopt niet, de kost is 3,3 miljoen euro", reageert Atakwa-woordvoerder Yassin El Attar. Vlaams Belang wil duidelijkheid, nadat beelden opdoken van een inzamelactie in 2016, in de toekomstige gebouwen van de moskee. Daarin is te zien hoe salafist Bilal Salam geld ronselt. Bilal is de zoon van haatprediker Ahmad Salam, die Belkacem, leider van terreurgroep Sharia4Belgium, leerde haten. "Het ging om een inzamelactie, waarvoor we eenmalig gebruik maakten van mensen van het livestream-kanaal Huda TV", zegt El Attar. "Omdat ze niet geschikt waren, hebben we hen gevraagd te vertrekken. We konden ingrijpen door de goede samenwerking met de politie. We bespreken nu alles nog meer op voorhand met de politie. We willen vermijden dat zoiets weer gebeurt. We zamelen al zeven jaar geld in voor de nieuwe moskee. Dat zijn particuliere giften van telkens enkele honderden tot enkele duizenden euro's, van mensen uit het Kortrijkse. Daar zitten geen haatzaaiers bij. We aanvaarden geen geld van onbekenden en geen grote sommen uit het buitenland."


Er wonen zo'n 5.000 moslims in Kortrijk. Ze krijgen tegen de zomer van 2018 hun nieuwe moskee. Er loopt sinds begin dit jaar een procedure tot erkenning bij Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). El Attar: "We spelen open kaart. Dat Homans geen moskeeën meer wil erkennen, is tijdelijk. Het is geen permanente stop." (LPS)