Vives en Howest tellen elk 30 procent méér studenten, dankzij nieuwe graduaatsopleidingen

Elise Verhaeghe is een van de studenten die een nieuw academiejaar starten in Kortrijk.
Henk Deleu Elise Verhaeghe is een van de studenten die een nieuw academiejaar starten in Kortrijk.
In de vier scholen voor hoger onderwijs in de stad Kortrijk gaat deze maand het academiejaar van start. Deze week zijn de studenten van Vives en Howest aan de beurt, volgende week volgen die van KU Leuven Kulak en UGent Campus Kortrijk. Howest en Vives starten dit jaar allebei met 30 procent meer studenten, door enkele nieuwe graduaatsopleidingen in het hogeschoolaanbod.

Met 8.413 zijn ze, de studenten die deze week starten in Vives, in Howest trekken ze met 3.200 naar de schoolbanken. “Deze week zijn het vooral introductiedagen, de échte lessen starten volgende week”, zegt Frederik D’hulster, directeur Onderwijs en Internationalisering bij Howest. “Dus dat aantal kan nog wat oplopen. Er schrijven zich nog een pak studenten in tijdens die eerste week.”

Graduaatsopleidingen

Zowel Vives als Howest mogen allebei 30 procent méér studenten inschrijven dan vorig jaar, het resultaat van de zogenaamde de inkanteling van de graduaatsopleidingen in het hogeschoolaanbod. “Opleidingen die vroeger vanuit het CVO georganiseerd werden, maken nu deel uit van onze opleidingen”, zegt D’hulster. “Het gaat om de vroegere HBO5-opleidingen, zoals bijvoorbeeld de lerarenopleiding. Voor onze school is dit een goeie zaak, niet alleen omdat we op die manier méér studenten mogen verwelkomen. Voor de studenten zelf is dit immers ook een voordeel. Wie twijfelt of hij of zij een bachelor aankan, kan starten in deze graduaatsopleiding, en later een bachelor doen via een verkort traject. Ook wie begint aan een bacheloropleiding, kan gemakkelijker overstappen naar die graduaatsopleidingen, zonder van school te moeten veranderen.” Het succes is een niet enkel een meevaller voor de hogeschool, zegt Veerle Dekocker, studiegebieddirecteur sociaal-agogisch werk bij Vives. “Het werkveld heeft nood aan bijkomende krachten en omwille van het knelpuntkarakter ondersteunt de VDAB ook talloze cursisten bij hun graduaatstraject.”

Populair

Wat zijn nu de populairste richtingen? In Vives zijn dat de studiegebieden Gezondheidszorg, met 940 studenten of 14 procent meer dan vorig jaar, Handelswetenschappen & Bedrijfskunde, met 2.619 studenten (+ 28 procent), Industriële Wetenschappen & Technologie met 1.083 studenten (+ 29 procent), Onderwijs, met 1.175 studenten (+ 30 procent) en Sociaal-Agogisch Werk, met 2.596 studenten (+ 40 procent). En ook de opleiding orthopedagogie kent een enorme groei dit academiejaar. “In de bacheloropleiding is dat 6 procent en in de graduaatsopleiding bijna 40 procent”, zegt Veerle Dekocker. “Die graduaatsopleiding is sinds dit academiejaar ingekanteld in VIVES. Daarmee zal de campus maar liefst 800 studenten orthopedagogie tellen.”

In de lift

“De unieke bacheloropleidingen zoals Digital Arts and Entertainment (DAE), Toegepaste Architectuur, Toegepaste Informatica (met o.a. keuzetraject Computer & Cybercrime Professional) en Multimedia en Communicatietechnologie (met o.a. keuzetraject Artificial Intelligence engineer) blijven het goed doen”, zegt D’hulster van Howest. “Ook enkele opleidingen in het domein van mens en welzijn zoals Ergotherapie, Toegepaste Gezondheidswetenschappen, Toegepaste Psychologie en de lerarenopleidingen groeien in aantal.” Elise Verhaeghe uit Zonnebeke is een van de studenten die deze week start. Ze zit in het derde jaar Event Management. “Mijn eerste dag vandaag? Dat was eigenlijk meteen erin vliegen voor een teamopdracht waarbij mijn groepje toevallig het eerst aan de beurt is, dus het was meteen al vergaderen geblazen over de middag.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.