Vier jaar cel voor Nederlander die stiefzoontje (2) in een coma sloeg

De rechtbank in Kortrijk.
Alexander Haezebrouck De rechtbank in Kortrijk.
De 29-jarige man uit het Nederlandse ‘s-Hertogenbosch die het tweejarig zoontje van zijn nieuwe partner uit Bissegem in juni zodanig toetakelde dat het negen dagen in kritieke toestand was, is veroordeeld tot vier jaar cel. Aan het jongetje, dat ondertussen wel aan de beterhand is, en zijn ouders, moet hij zo’n 40.000 euro schadevergoeding betalen.

Ryan D. (29) uit Nederland had een relatie met een vrouw uit Bissegem die een zoontje had uit een vorig huwelijk. De vrouw bracht haar zoontje eind mei al verschillende keren binnen in het Az Groeninge met lichte verwondingen. Het ziekenhuis kreeg argwaan en stelde haar voor om het kindje even in het ziekenhuis achter te laten. Maar de mama, die niets afwist van de mishandeling door haar vriend, weigerde dat en nam haar zoontje opnieuw mee naar huis. Op drie juni bracht de Nederlander het kindje samen met de oma van de jongen binnen in het AZ Groeninge in Kortrijk. Het kindje verkeerde toen in een comateuze toestand en werd meteen naar het UZ in Gent gebracht, waar het werd geopereerd aan een hersenbloeding. Daar lag het kindje negen dagen in coma en vocht het voor zijn leven. 

“Gevallen in de douche”

De arts van het AZ Groeninge verwittigde de politie, omdat ze niet geloofde wat de Nederlander zei. Hij beweerde dat het jongetje gevallen was in de douche. Die verklaring bleef hij ook bevestigen tegen de rechter, maar hij voegde er wel aan toe dat hij het kindje eerst hardhandig uit zijn eetstoeltje had gehaald nadat het zichzelf had vuil gemaakt. Hij gaf ook toe het kindje in de weken daarvoor te hebben geslagen, geschopt en bij de haren te hebben getrokken. Volgens de arts belandde het kindje in een coma nadat hij hardhandig door elkaar werd geschud. Toen het kindje uit de coma ontwaakte, was hij blind en gedeeltelijk verlamd. Ondertussen ziet het kindje alweer, maar heeft het mogelijk een verminderd zicht aan zijn linkeroog. Het kindje stapt ondertussen opnieuw en kan weer praten, maar verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum in Brussel. 

Schadevergoeding

Naast de celstraf moet de Nederlander ook een provisionele schadevergoeding van 25.000 euro aan het jongetje betalen op een afgesloten rekening. Aan de mama moet hij een morele schadevergoeding van 7.500 euro betalen, net zoals aan de vader. Aan beide ouders moet hij ook een provisionele schadevergoeding van één euro betalen voor de geleden materiële schade. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Cooks

  Slechts 4 jaar voor dat stuk stront! Daar zijn ze bij het gerecht al even zot als in België.

 • Eddy DESMET

  Een welgemeend woord van dank aan de arts van AZ Groeninge. Die heeft tenminste haar verantwoordelijkheid opgenomen. Zo zouden er meer moeten zijn !

 • Paul Hendriks

  Schadevergoeding mag toch minstens boven de 100000 euro zitten of is het de bedoeling dat hij in de toekomst nog zoiets doet.

 • annelies eylenbosch

  Schandalig dat hij MAAR 4 jaar celstraf krijgt! In realiteit betekent dit dus 1,3 jaar. En dat voor een onschuldig kind aan te vallen...weer een staaltje van ons fijn rechtsysteem.