VIDEO. ‘Metallica van Kortrijk’ stelt nieuw album voor: “We willen het grote publiek blijven amuseren”

Jeroen Theys, Simon Leleu, Tom Debels, Tomas Nagy, Louis Gürke en Wouter Sadonis
Stijn Vanoverbeke Jeroen Theys, Simon Leleu, Tom Debels, Tomas Nagy, Louis Gürke en Wouter Sadonis
Heavy hardcoreband STAB lanceert met Rats // Snakes een nieuw album. Het ‘Metallica van Kortrijk’ reikt de hand naar het grote publiek, door hun muziek toegankelijker te maken. Er is donderdag een try-out in café Den Trap. “We willen blijven amuseren”, zeggen de zes bandleden.

STAB, dat zijn vrienden voor het leven met zangers Tom Debels (26) en Jeroen Theys (26) uit Kortrijk, gitaristen Louis Gürke (28) en Tomas Nagy (26) uit Kortrijk, bassist Simon Leleu (28) uit Kortrijk en drummer Wouter Sadonis (24) uit Roeselare. Na twaalf mooie jaren met hoogtepunten zoals een optreden in de Ancienne Belgique in Brussel in februari 2018 en een tournee langs de Westkust van de Verenigde Staten in december 2016, slaat STAB een nieuwe weg in. De band - met hier en daar een snuifje Metallica, die zich ook liet inspireren door hardcore punkgroep Lionheart uit Californië – slaat nu een iets melodischer richting in. “We willen meer mensen bereiken”, vertellen de bandleden. “En eerlijk: we worden ook gewoon een jaartje ouder en rustiger.”

Nieuwe nummers

STAB wordt dus ‘volwassen’, wat te horen is in het nieuwe album Rats // Snakes: “De naam verwijst naar mensen die altijd tegen proberen te werken en je proberen te verhinderen in alles wat je doet. Het verwijst ook naar mensen die denken dat ze het slecht hebben, terwijl ze het niet slecht hebben. Er staan veertien nieuwe nummers op, waarvan eentje in samenwerking met de Belgische dj en dubstep producer Point.Blank. Er zitten ook enkele ‘guest vocals’ in het album met metalband Fleddy Melculy, metalband Sworn Enemy uit New York en rapper M-Dot uit Boston. Omdat we die groepen allemaal heel tof vinden. Het klikt met die muzikanten. Dus nemen we ze mee in ons album.”

De affiche van de release van het album, op 13 april
STAB De affiche van de release van het album, op 13 april

Volle zaal in Depart

De release van het album is op zaterdag 13 april om 18 uur in evenementenhal Depart op het Mandelaplein op Weide. “We zijn er bij de voorstelling van ons vorig album drie jaar geleden in geslaagd een uitverkochte show te geven in de concertzaal van muziekclub De Kreun. We hopen ook deze keer op een volle zaal, in Depart. Er kunnen 600 mensen binnen”, zegt Louis Gürke, die tevens zaakvoerder is van Louis’ Tattoo Boutique in de Steenpoort. Kaarten kosten 17 euro in voorverkoop en zijn verkrijgbaar in Louis’ Tattoo Boutique en online via Eventbrite.be. Je betaalt 20 euro aan de deur. “Niet enkel voor de release van ons album, maar ook voor exclusieve optredens van hardcore punkband First Blood uit San Francisco, Europese hardcore-adel met Born From Pain uit Nederland, hardcore punkband Brutality Will Prevail uit Wales en hardcore metalband Brothers Till We Die uit Madrid. Ook de Antwerpse groep Fatal Move komt. Het is een indrukwekkende affiche, voor een release”, aldus Louis Gürke. Er is met Pura Vida al een clip op YouTube uit, voor wie een voorsmaakje wil. STAB komt ook optreden nu donderdag om 20 uur   in café Den Trap in de Reynaertstraat. De toegang is gratis. Vol is vol. Het album zal 15 euro kosten, is op de release show in Depart verkrijgbaar en wordt daarna ook verspreid via streamingdiensten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.