VIDEO. Kortrijk herdenkt 430 doden na bombardementen 75 jaar geleden

Nieuwe wandelroute brengt je langs hardst getroffen plaatsen, ook magazine vol pakkende getuigenissen

Getuigen van de bombardementen werden vrijdagavond in de Beatrijszaal van het historisch stadhuis ontvangen. Ze kregen er een film te zien, waarin enkelen van hen zelf de hoofdrol spelen.
Henk Deleu Getuigen van de bombardementen werden vrijdagavond in de Beatrijszaal van het historisch stadhuis ontvangen. Ze kregen er een film te zien, waarin enkelen van hen zelf de hoofdrol spelen.
Er vielen 75 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog na vier zware bombardementen 430 doden in Kortrijk. De stad herdenkt de slachtoffers met een nieuwe stadswandelroute langs de twaalf hardst getroffen plaatsen. Er is ook een lijvig magazine met 38 pakkende getuigenissen. Zo deed ereburgemeester Antoon Sansen (87) zijn plechtige communie vlak voor een bombardement.

De nabijheid van de luchthaven Kortrijk-Wevelgem en het rangeerstation in de Marksesteenweg maakten van Kortrijk een geliefkoosd doelwit. De geallieerden bombardeerden systematisch de aanvoerlijnen van de Duitsers. De zwaarste raids waren op 26 maart 1944, 10 en 15 mei 1944 en 21 juli 1944. Er werden 1.850 panden vernield zoals de Grote Hallen op het Schouwburgplein, het postgebouw op de Graanmarkt, de Sint-Michielskerk en het stationsgebouw. De stad kreeg na WOII een totaal ander uitzicht. Een nieuwe stadswandelroute brengt je langs de twaalf hardst getroffen plaatsen. Zoals de Handboogstraat, waar enkel bruine kroeg en eethuis ’t Fonteintje overeind bleef staan na een bombardement. Of het Conservatoriumplein, waar de stadsgevangenis verwoest werd en 71 op elkaar gepakte gedetineerden aan stukken werden gereten.

Van het in 1906 ingehuldigde neogotische postgebouw aan de Graanmarkt bleef na het bombardement van 21 juli 1944 enkel nog de torenspits overeind.
Henk Deleu Van het in 1906 ingehuldigde neogotische postgebouw aan de Graanmarkt bleef na het bombardement van 21 juli 1944 enkel nog de torenspits overeind.

Sterke verhalen

Op de twaalf meest markante plaatsen op de wandelroute ‘Kortrijk in het vizier’ vind je telkens een sokkel, met sprekende foto’s en boeiende verhalen van toen. Er is ook een begeleidend wandelboekje met kaart én een lijvig magazine van 68 pagina’s, met 38 pakkende getuigenissen en bijzondere weetjes. “We maken de geschiedenis zo levendig”, zegt Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester). “Het zijn stuk voor stuk sterke verhalen, die we koesteren.” Zoals bijvoorbeeld van ereburgemeester Antoon Sansen, die zijn plechtige communie op 26 maart 1944 deed. Toen er tijdens een bombardement 250 doden vielen. “Het was Passiezondag toen”, zegt Antoon Sansen. “Ik had in de Sint-Janskerk eerst mijn vormsel kunnen doen. Daarna ging het snel weer naar de schuilkelder. Voor mijn vrouw zaliger was 21 juli 1944 een tragische dag. Haar ouders baatten in de Wijngaardstraat café De Gilde uit. Haar vader werd dodelijk geraakt door een bom, van het café bleef niets meer over. Haar moeder bleef als weduwe achter met kinderen van 10, 9 en 8 jaar en was alles kwijt.”

Collaborateurs

Antoon Sansen herinnert zich ook nog hoe collaborateurs meteen na de Tweede Wereldoorlog keihard werden aangepakt. “Ik denk dan altijd aan Tuyte, die een groentewinkeltje had in de Papenstraat. Tuyte was een man met een beperking, die de fout had gemaakt om trots in een Duits uniform te paraderen. Hij kreeg er na de oorlog de doodstraf voor. Mijn vader was aanwezig toen Tuyte werd gefusilleerd in de schietstand in de Abdijkaai.”

Tijdens de nacht van 21 juli 1944 brandde de middenbeuk van de Sint-Michielskerk volledig uit.
Henk Deleu Tijdens de nacht van 21 juli 1944 brandde de middenbeuk van de Sint-Michielskerk volledig uit.

Gratis afhalen

Je kan het wandelboekje en het magazine gratis afhalen in de dienst Toerisme in het Begijnhofpark, in de centrale bibliotheek in de Leiestraat of aan het onthaal in het stadhuis in de Leiestraat. “Er zijn 4.000 exemplaren, ik denk dat die snel de deur uit zullen zijn”, zegt Van Quickenborne. Bart Van Cauwenberghe deed de meeste interviews. Ook Luc Demiddele nam een getuigenis voor zijn rekening. Kattoo Hillewaere maakte sprekende portretten van de getuigen. De stedelijke teams Communicatie en Stadsmarketing & Toerisme deden de coördinatie en opmaak. Info: www.toerismekortrijk.be/kortrijkinhetvizier.

Tijdens de nacht van 20 op 21 juli 1944 brak de hel los boven de stad. Alle gebouwen vanaf hotel Damier over de toenmalige cinema Royal tot aan de Rijselsestraat werden zwaar beschadigd of vernield. Rechts zie je het stadhuis, op de Grote Markt.
Henk Deleu Tijdens de nacht van 20 op 21 juli 1944 brak de hel los boven de stad. Alle gebouwen vanaf hotel Damier over de toenmalige cinema Royal tot aan de Rijselsestraat werden zwaar beschadigd of vernield. Rechts zie je het stadhuis, op de Grote Markt.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.