VIDEO. Kermiswereld in rouw: bekende foorkramer (38) sterft na val bij afbraak reuzenrad

Denis Delforge, hier op een archiefbeeld.
am Denis Delforge, hier op een archiefbeeld.
De forains op de Paasfoor in Kortrijk en ook elders in het land zijn in shock. Bij de afbraak van ‘zijn’ reuzenrad is dinsdag in Bergen (Henegouwen) Denis Delforge om het leven gekomen. Een delegatie ‘forains’ vertrok vanuit Kortrijk naar Bergen om er de collega’s en naasten van Delforge bij te staan. De attracties op de Paasfoor sloten bijna een uur.

Denis Delforge, die op de Paasfoor in Kortrijk zoals altijd aanwezig is met twee kramen van Montelimar Nougat, was op de Grote Markt in Bergen met een aantal collega’s bezig met de afbraak van ‘The Wheel’, het reuzenrad met een hoogte van 35 meter, dat er van 5 tot 27 april stond opgesteld naar aanleiding van de eerste editie van het Festival de Printemps. Op een bepaald ogenblik liep het verkeerd. Een ober zag van op het terras van de horecazaak waar hij werkt, hoe de 38-jarige Delforge een val maakte vanop grote hoogte. Het slachtoffer was op slag dood. Volgens getuigen zou de foorkramer geen veiligheidsharnas hebben gedragen. Het parket van Bergen stuurde de arbeidsinspectie ter plaatse om de omstandigheden van het drama te onderzoeken.

Denis Delforge, op een foto uit 2013.
BELGA Denis Delforge, op een foto uit 2013.

Gerespecteerd foorkramer

Het nieuws van zijn overlijden sloeg als een bom in bij de uitbaters op de Paasfoor in Kortrijk. Denis Delforge is een telg van een van de meest invloedrijke families in de Belgische kermiswereld, zijn grootvader had dertig jaar lang een illusieshow op de kermis. De 38-jarige vader van twee kinderen was niet alleen de eigenaar van het reuzenrad ‘The Wheel’, dat overal hoge ogen gooit, maar ook de zaakvoerder van Confiserie Delforge. Veel bezoekers kunnen bij het langslopen aan zijn Montelimar Nougat-kramen niet weerstaan aan de lekkernijen die er te koop zijn: nougat, Théophile d’Ostende-truffels en nog veel meer. Delforge verdedigde bovendien met hand en tand de belangen van de foorreizigers als dat moest. Hij fungeerde niet zelden als woordvoerder en gold als aanspreekpunt voor de overheid. Dat maakte van hem een erg gerespecteerd man in het wereldje van de ‘forains’. Enkele van zijn collega’s-vrienden spoedden zich dinsdagavond naar Bergen om er op de plaats van het drama de collega’s en naasten van Denis Delforge bij te staan.

Er werd een ruiker met witte bloemen neergelegd in het Montélimar Nougat kraam van Delforge.
Peter Lanssens Er werd een ruiker met witte bloemen neergelegd in het Montélimar Nougat kraam van Delforge.

Minutenlange stilte

Alle attracties op de Paasfoor in Kortrijk sloten bijna een uur, uit respect voor de familie Delforge. Tientallen forains kwamen rond 17.45 uur samen op de Grote Markt om er hun steun te betuigen. Het gezelschap wandelde daarna naar het Montélimar Nougat kraam van Delforge op de Graanmarkt. Waar schepen van Foren Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) een ruiker witte bloemen neerlegde. Er werd ook een kaarsje aangestoken en er was een minutenlange stilte. “Het minste wat we kunnen doen”, zeggen de forains. “Enkel de muziek uit doen zou te weinig effect gehad hebben, onze attracties sluiten heeft een veel grotere impact. Denis Delforge was een erg joviaal man. Hij laat een vrouw en twee jonge kinderen achter. Zijn gezin woont in Belsele bij Sint-Niklaas”, aldus de forains. De twee Montélimar Nougat kramen van Delforge, op de Graanmarkt en op het Schouwburgplein, blijven vanavond dicht. De andere attracties zijn ondertussen weer open, al is er begrijpelijk niet echt een uitbundige sfeer. De kermisbezoekers toonden veel begrip voor de situatie.

De forains rouwden aan het Montélimar Nougat kraam van Delforge op de Graanmarkt in Kortrijk.
Peter Lanssens De forains rouwden aan het Montélimar Nougat kraam van Delforge op de Graanmarkt in Kortrijk.40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stein Kathinka

  Denis we kende je al jaren . Ik was kind aan huis . Laatste jaren zagen we je minder maar als je we zagen was het altijd gezellig . We gaan je enorm hard missen. Sterkte aan de familie groetjes Kathinka stein

 • Shirley Verdoodt

  We zien de familie Delforge jaarlijks met carnaval in Aalst heel graag aankomen. Heel veel sterkte aan familie en vrienden.

 • Sven de Beir

  heelveel sterkte voor de familie!

 • Ariane Gekiere

  Mooi gebaar van de Forains .tis een eigen wereldje een grote familie.hoe moeilijk het soms ook is om dit vol te houden ! Mooi weer of slecht weer ze staan er dan toch allemaal. Montelimar gekent voor hun pomme d amour en nouga ...dit is iets waar ik ieder jaar op afkwam.dit was en blijft mijn foore. Denis stond er ook te genieten van zijn mooi kraam.hoop dat dit mag blijven bestaan na dit vreselijk ongeval. Onze innige deelneming aan de forains collega s.en zeker aan zijn familie⚘⚘⚘

 • Ronald Steels

  Heel veel sterkte voor de familie en de vele forains