VIDEO. Jonge sp.a-kandidaten vermommen zich als kranige oudjes om minimumpensioen van 1.500 euro te bepleiten

Melissa Depraetere en Maxim Veys senior
sp.a Melissa Depraetere en Maxim Veys senior
Sp.a-kandidaten Melissa Depraetere (26) uit Harelbeke en Maxim Veys (31) uit Kortrijk lanceren een leuk filmpje. Waarin ze samen in 2060 smullen van een taartje. Vermomd als oudjes, omdat ze dan zelf 67 en 72 jaar zullen zijn. Ze tonen hoe mooi het leven is met een goed pensioen. Sp.a gaat voor een minimumpensioen van 1.500 euro per maand, in het licht van de verkiezingen op 26 mei.

“Veel senioren komen nu niet rond met hun pensioen, terwijl jongeren wakker liggen van hun toekomstig pensioen”, vertellen ze. Melissa  Depraetere staat op plaats twee op de West-Vlaamse Kamerlijst, Maxim Veys op plaats drie op de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams parlement. Sp.a vindt dat iedereen met een loopbaan van 42 jaar, minstens recht heeft op 1.500 euro pensioen per maand. “Wat ook het geval is voor app-werkers, freelancers en zelfstandigen”, zeggen Melissa en Maxim. Sp.a rekent de loopbaan om in 65.520 gepresteerde uren of een gemiddelde van 30 uur per week. Elk uur telt, bijvoorbeeld ook de uren die mantelzorgers nodig hebben om voor een ziek familielid te zorgen. En wie langer dan 42 jaar werkt, krijgt meer pensioen per maand. “Het is een eerlijk en rechtvaardig systeem”, aldus de sp.a-kandidaten. De ingreep zou 2,3 miljard euro kosten. Een deel van dat bedrag, 800 miljoen euro, willen de Vlaamse socialisten halen bij de hoogste pensioenen en bij een hervorming van de fiscale subsidies voor het pensioensparen via de werkgever en het individuele pensioensparen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Jongeren liggen helemaal niet wakker van hun pensioen. Pas als de eindmeet in zicht is gaan ze nadenken over onder andere pensioensparen.

 • Peeters Freddy

  Ze spreken altijd over een minimumpensioen maar niemand die wil snoeien in de maximumpensioenen,

 • johan fransaert

  waar ik 200% achter sta is het feit dat ze in hun voorstel zeggen dat je 42j moet bijgedragen hebben om op pensioen te kunnen gaan op die manier haal je er automatisch de profiteurs eruit, als iedereen die op pensioen gaat 42j heeft bijgedragen dan is het hele financierings probleem van de baan en hoef je zelfs geen minimumleeftijd meer in te stellen.

 • van roy jozef

  in 2060 1500 pensioen? dat moeten we nu al hebben.