VIDEO. Fruy Catering en WAAK kweken zeldzame tomaten: “Vers, kwaliteitsvol en lekker”

Xavier Fruy en de tomatenkwekers van WAAK met wat oogst van vorig jaar.
Fruy Xavier Fruy en de tomatenkwekers van WAAK met wat oogst van vorig jaar.
Fruy Catering uit Kortrijk en maatwerkbedrijf WAAK in Kuurne slaan de handen in elkaar met een bijzondere tomatenkweek. Vanaf mei groeien zeldzame soorten zoals Golden Chick, Green Zebra, Kiekenvilla, Tigerella en Purple Perfect in een serre van WAAK. “Ik ben zot van tomaten. Ze bestaan in alle kleuren, geuren, vormen, smaken en zuurtegraden. Ze zijn lekker en ze kweken makkelijk. We gaan voor absolute versheid en kwaliteit”, zegt Xavier Fruy.

Xavier Fruy en Ann Verduyn brengen jaarlijks met Fruy Catering de stijl en kwaliteit van fijne restaurants naar meer dan 500 grote evenementen. Xavier Fruy deelt nu zijn passie voor tomaten. De klanten zullen van juni tot midden oktober de kraakverse oogst kunnen proeven. “Toen er in WAAK een serre vrij kwam door de gevolgen van de buxusmot, was de puzzel compleet”, zegt Xavier Fruy. Een voorbij testjaar was al succesvol. Het project wordt nu naast tomaten trouwens ook uitgebreid naar courgettes en pepers. De tomaten worden in allerlei Fruy-gerechtjes en in sappen gebruikt, zoals verse groenten- en fruitjuices en niet-alcoholische cocktails.

Geen pesticiden

De beste tomaat is volgens Fruy een vers geplukte met enkel wat lekkere olijfolie en fleur de sel: “Tomaten maken zelf azijn aan. Zo krijg je automatisch een vinaigrette. Meer is niet nodig. Lekker kan ook simpel zijn.” Er worden geen tomaten weggegooid. Wat overblijft, wordt verwerkt tot passata in inmaakbokalen. De tomaten zijn biologisch, lokaal en sociaal. Er wordt niet met pesticiden gesproeid in de plantenkwekerij van WAAK.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.