VIDEO. Definitivos blaast 40 kaarsjes uit: “Oudste nog actieve punkband van de stad”

Kortrijkse ‘Sex Pistols’ vieren jubileum met nieuw nummer en optreden op Mayday Mayday festival

Rik Masselis (drummer), Frank Frans (bas) Holvoet, Peter Coppens (gitaar) en Lucien Callewaert (zanger) weten ook na 40 jaar van geen ophouden.
Maxime Petit Rik Masselis (drummer), Frank Frans (bas) Holvoet, Peter Coppens (gitaar) en Lucien Callewaert (zanger) weten ook na 40 jaar van geen ophouden.
De oudste nog actieve punkband van Kortrijk jubileert. Definitivos speelt nu woensdag 1 mei op het gratis toegankelijke Mayday Mayday festival in het Begijnhofpark. Er is ook nieuw werk, opgenomen in Ultimate Dynamics Studio in Heule. ’18:38’ duurt 5 minuten (!) en gaat over tijd en verval, met een knipoog naar het 40-jarig bestaan. Er is ook een clip. “Vooral op bijzondere locaties in Kortrijk opgenomen, met de jonge Kortrijkse filmer Bill Verougstraete.”

Definitivos, naar een Portugees sigarettenmerk vernoemd, brengt in de jaren ’80 van vorige eeuw eindelijk de punkgolf naar Kortrijk. De band geeft tot 200 concerten per jaar. Niet enkel in België, maar ook in Nederland en Frankrijk. Ze delen podia met alle bekende namen van die tijd: TC Matic, The Scabs, De Kreuners, The Kids en Arbeid Adelt!. Ze delen hun veertig strafste anekdotes.

Hoofd tussen spijlers

1.De in 1979 opgerichte band treedt op 15 maart 1980 voor het eerst op, in jeugdhuis Jeko (nu Reflex, red.). “In het nummer ‘her leg’ giet Lucien een volle pint in een kunstbeen. Hij drinkt het smakelijk uit op het podium. Wat hij wel vergeet weg te nemen uit het kunstbeen: spinnenwebben en jaren stof.”

2.De volgende dag is er de preselectie van de Rock Rally: “We hebben een ferme kater. We spelen hypernerveus en zonder gitaren te stemmen drie songs binnen de zeven minuten. Gitarist Marnik slaat een volledige strofe gewoon over. Toch is Humo uitermate positief. Definitivos raakt net niet in de finale.”

3.De Definitivos treden in het Textielhuis op. Iedereen draait ongegeneerd aan de knoppen van het krakkemikkige mengpaneel. Frans speelt in Tiroler outfit. “We willen splitten. Maar besluiten later om toch een single op te nemen.”

4.De band zit in juni 1981 in het voorprogramma van Schizophrenics. “Die band zal later als Elisa Waut (Belgische popgroep uit de jaren ’80) de Rock Rally winnen. Op de affiche staat Definintivos, een veel voorkomende taalfout.”

5.Definitivos zit in Kuurne en Brussel in het voorprogramma van de begin jaren ’80 erg invloedrijke Duitstalige popgroep DAF. “Een enthousiaste Herman Schueremans (de concertpromotor stond aan de wieg van Torhout-Werchter en later Rock Werchter, red.) belt met de vraag of we het voorprogramma van de Britse popband Bow Wow Wow willen doen. Maar Lucien raakt niet uit zijn bed…”

6.Lucien steekt tijdens een optreden op de Grote Kring in Kortrijk zijn hoofd tussen de spijlers van de podiumtruck… en blijft ertussen steken. “We spelen stoïcijns verder, terwijl een hulpploeg hem komt bevrijden.”

7.Tijdens een optreden in Kruishoutem vergeet zanger Lucien zijn tekst. “Hij verdwijnt geruisloos onder het podium. Maar niémand die het ziet gebeuren.”

8.Franse punks bestormen tijdens een optreden met ‘Willy Willy’s Revenge 88’ het podium, in Ledegem. “Maar een pint van de Definitivos stelen, dat laten we niet ongestraft gebeuren. Ruige tijden.”

9.Nieuwe gitarist Peter Coppens krijgt zijn gitaar pas een uur voor een optreden met de Belgische rockgroep TC Matic in Moeskroen. Wat volgt, is een gigantische kortsluiting. “Bassist Frank overleeft nipt de elektrocutie tijdens het optreden, maar kampt sindsdien wel met geestelijke schade.”

10.Serge Feys, toetsenman van TC Matic, wil een single met Definitivos producen in de ICP Studio’s. “Maar Lucien valt in slaap tijdens de vergadering…”

Lucien Callewaert, Peter Coppens, Rik Masselis, Marnik Den Hert en Frank Frans Holvoet, begin jaren '80.
Definitivos Lucien Callewaert, Peter Coppens, Rik Masselis, Marnik Den Hert en Frank Frans Holvoet, begin jaren '80.

Bockor, drugs, voetbal en rock-‘n-roll

11.De Definitivos nemen met een VRT-ploeg een hele nacht de clip Take Over op. “Voor Belgisch BRT-muziekprogramma Hitring in 1980, in een ondergrondse garage. Wortegemse jenever helpt ons de vrieskou overleven. We laten ons uit pure West-Vlaamse bescheidenheid en dommigheid wit geschminkte tronies aansmeren. Wat een belachelijke parodie op de hardtrockband KISS oplevert.”

12.De cateringman van jeugdhuis Schuurke in Harelbeke is ‘not amused’ dat zijn fijne broodjes tijdens een optreden als projectielen de zaal ingekeild worden.

13.Een hoogtepunt, in juli 1982: “We zijn de hoofdact op het eerste Cactusfestival in Brugge, toen nog op een primitief podium.”

14.Er dagen liefst 400 betalende toeschouwers op voor de voorstelling van de tweede en ondertussen bekende single Courtrai Tonight, in de zaal Limelight.

15.September 1982: vreemd optreden met de (wijlen) Nederlandse zanger Herman Brood in Vilvoorde. “Herman staat grinnikend naast het podium toe te kijken.

16.Zanger Lucien wil een toekomst als saxofonist. “Maar een nachtelijk ongeval met de auto en een geplooide saxofoon als gevolg, bespaart de wereld hiervan.”

17.De band speelt een benefiet in het kader van en tegen het toenmalige Kortrijkse politiegeweld in de jaren ’80. “Lucien draagt boven zijn oranje pruik een blauw politiezwaailicht en hanteert de noodsirene.”

18.Definitivos staat vijf weken in Humo’s alternatieve hitparade DIEEEETTT, tussen toppers David Bowie en Roxy Music.

19.Demo-opnames voor een mini-elpee. “Het materiaal is indrukwekkend. Er tonen platenfirma’s interesse. Maar te veel Bockor, drugs, voetbal en rock-‘n-roll laten de opnames (voorlopig) onder het stof verdwijnen.”

20.Op 8 april 1983 brengen de Definitivos een legendarisch optreden in een volgepakte Limelight in de Persijnstraat, samen met rockband The Scabs.

De band stelde eind 2018 de nieuwe verzamel elpee ‘Courtrai Moderne’ voor in het gekaapt hokje van Designregio Kortrijk op de Graanmarkt.
Henk Deleu De band stelde eind 2018 de nieuwe verzamel elpee ‘Courtrai Moderne’ voor in het gekaapt hokje van Designregio Kortrijk op de Graanmarkt.

Vijf jaar gevangenis

21.In de jaren ’80 piekt na elk optreden de verkoop van ‘Liqueur de Banane’ in de Kortrijkse Griekse restaurants. “Tot wanhoop van manager Johan Clarysse en de bandspaarpot.”

22.Humo publiceert een vlammende lezersbrief, van een gedetineerde uit de gevangenis in Ieper. “Hij vraagt om meer Definitivos op de radio te brengen.”

23.De toenmalige topman Tuur Praet van het grootste boekingskantoor SOFA komt als hevig RWDM-fan jaren naar wedstrijden van KV Kortrijk kijken. Samen met de bandleden van Definitivos, die tot op heden echte KVK-supporters zijn. “Wij maken omgekeerd in het Edmond Machtensstadion van RWD Molenbeek kennis met de vreemde praktijk destijds om jenever te verkopen tijdens matchen.”

24.Juni 1983, tijdens een optreden in recreatiedomein De Lilse Bergen in de Antwerpse Kempen: “Een vrouwelijke fan vraagt waarom we geen bisnummer spelen. Lucien zegt ‘we spelen enkel pis-nummers’. De fan druipt af. We schamen ons.”

25.Definitivos krijgt als eerste Kortrijkse band een plaats in de vroegere gerenommeerde Nederlandse OOR’s Popencyclopedie. “Onze band staat alfabetisch tussen de Britse rockband Def Leppard en de band Defunkt uit New York. Fijne collega’s voor vier ‘Leiepissers’ uit Kortrijk.”

26.Zanger Lucien krijgt een uitnodiging van de Belgische staat. “Om 5 jaar in de B&B’s (lees gevangenissen, red.) van onder meer Hoogstraten en later Oudenaarde te verblijven. Wegens een misverstand met ‘smoormateriaal’.”

27.De Definitivos kopen net zoals The Scabs Amerikaanse scherpgepunte laarzen. “We lopen schots en scheef maar met stijl. Na drie nummers is de zanger zijn pijnlijke voeten beu. Hij doet zijn geruite pantoffels aan op het podium.”

28.De nieuwe zanger Philippe De Coene (huidig sp.a-schepen, red.) treedt met de Definitivos op de Vlaamse 11 juli viering op. “Maar hij doet dat met een Waalse haan sjaal aan… van de Fédération Générale du Travail de Belgique.”

29.De Definitivos staan op het podium met het kruim van de Vlaamse popscène. “Voor de Belgische versie van Live Aid in 1985, een internationaal benefietconcert tegen de hongersnood in Ethiopië.”

30.november 1985: een optreden in de Melkweg in Amsterdam: “De Coene entertaint de hele heenrit Kortrijkse figuren op de bus en komt zonder stem aan.”

Maakte ook enkele jaren deel uit van de Definitivos: huidig sp.a-schepen Philippe De Coene.
Henk Deleu Maakte ook enkele jaren deel uit van de Definitivos: huidig sp.a-schepen Philippe De Coene.

Monstertruck op Sinksenfeesten

31.Tijdens het optreden in de Melkweg: “De Coene krijgt het aan de stok met een arrogante Nederlander… met een rok aan. Het optreden wordt live uitgezonden op de VPRO radio, maar ons goed begrijpen doen ze niet over de Moerdijk.”

32.April 1986 in Antwerpen: “De Coene springt op de schouders van aankondiger (wijlen) Felice Damiano, waarbij ze net niet allebei van het podium vallen.”

33.De band speelt die zondagmorgen in april 1986 als afsluiter van een ACW-betoging in de Antwerpse Stadsfeestzaal. “We spelen zo luid en zo hard, dat de betogers meteen de zaal weer verlaten.”

34.Jacques Merlevede, zaakvoerder van het gewezen Popcenter in Kortrijk, signaleert een Franse ‘bad boy’ in zijn winkel. “Die speciaal uit Parijs kwam afgezakt om tien exemplaren van onze maxi ‘François Besse’ te kopen. Hallo!”

35.Na een geslaagd optreden in de hallen van Schaarbeek stapt drummer Rik vol adrenaline… naast de trap van het anderhalf meter hoge podium.

36.De Definitivos kondigen iets ‘geheim en groots’ aan op de Sinksenfeesten in Kortrijk in 2010. Achthonderd mensen zien aan café Den Bras tot hun verbazing de band op een monstertruck de Reynaertstraat inrijden. “Du jamai vu.”

37.Aan Den Bras begroet Lucien het publiek met: ‘ga ne kje ollemale weg!’.

38.Een optreden op Bockorrock, Schouwburgplein: “Tijdens het eerste nummer volgt een wanhopig lange intro omdat Lucien zijn veters niet geknoopt krijgt.”

39.De band stelt eind 2018 de nieuwe verzamel elpee ‘Courtrai Moderne’ voor in het gekaapt hokje van Designregio Kortrijk op de Graanmarkt. “Wat met grote letter beschreven wordt in de Nederlandse muziekpers.”

40.Het optreden van komende woensdag in het Begijnhofpark wordt legendarisch. Mis het niet, om 18 uur. Lucien belooft een verrassing van formaat.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.