Vichtenaar maakt kledij voor jetset over hele wereld

'Vliegende kleermaker' Dominique Vindevogel van Butch Tailors is maandag te zien 'Flying tailor' te zien in topservice in 'Topservice' op Eén.
Henk Deleu 'Vliegende kleermaker' Dominique Vindevogel van Butch Tailors is maandag te zien 'Flying tailor' te zien in topservice in 'Topservice' op Eén.
Dominique Vindevogel (53), beter bekend als 'The Flying Tailor' (de vliegende kleermaker), is maandag te zien in de reeks 'Topservice' op Eén. Hij vliegt de wereld rond om de jetset van nieuwe kledij te voorzien. "Het duurste maatpak dat ik ooit maakte? 17.000 euro. Maar ik maak er met evenveel plezier eentje van 800 euro." 

Een topservice is alvast wat Dominique Vindevogel nastreeft met zijn merk 'Butch Tailors'. Je kan er niet alleen terecht voor maatpakken die al in het winkelrek hangen, hij maakt er ook met veel plezier eentje op maat. De man uit Vichte gaat aan huis om de maat van zijn klant op te meten, levert het maatpak achteraf netjes af, en ook als er achteraf een knoopje los zou komen, lost hij dat meteen op. Vijfentwintig jaar geleden nam Dominique het merk over. Hij blies het nieuw leven in, en intussen zijn er in ons land alleen al 8 winkels van Butch Tailors. In het buitenland kan je ook een Butch kopen, via lokale partners en een 'shop in shop'-concept (een winkel die zijn oppervlakte verdeelt onder verschillende winkels, red.).

Bekende klanten

Hij mag heel wat bekende klanten tot zijn klantenbestand rekenen. Politici Alexander De Croo, Geert Bourgeois en Vincent Van Quickenborne, bijvoorbeeld. "Kunstenaar Michaël Borremans schildert in een maatpak van mij, en ook Ozark Henry heb ik al mogen aankleden. De grootste industriëlen van ons land komen ook bij ons langs, maar die hebben niet altijd graag dat ik namen noem. Veel klanten rekenen immers op discretie." Dominiques klantenbestand strekt zich uit tot ver buiten België. Vijf maanden per jaar vertoeft hij in het buitenland. "Het vliegtuig nemen is voor mij al even evident als een tripje met de trein. Ik zou voor twee dagen naar Hong Kong vliegen, bijvoorbeeld, dat is me niet te veel." Het leverde hem alvast de bijnaam 'de vliegende kleermaker' op.

Indiase diamantairs

New York, Istanbul, Miami, Dubai,... hij heeft in elk van die steden enkele tientallen vaste klanten. Vaak zijn het ook klanten die er erg warmpjes bij zitten. Heel wat Indiase diamantairs bijvoorbeeld hebben een 'Butch', of zelfs meerdere, in hun kleerkast hangen. "Telkens een klant daar op een trouwfeest of ander evenement in een pak van mij verschijnt, heb ik er meteen een pak nieuwe klanten bij. Vorige maand heb ik bijvoorbeeld in twee dagen tijd de maten genomen van 145 gasten voor hetzelfde trouwfeest. Wat hen aantrekt in Butch? Ze willen een uniek maatpak, iets dat niemand anders heeft."

Peruaanse lama

En daar mag soms wel wat geld voor uitgegeven worden. "Het duurste maatpak dat ik tot nu toe heb gemaakt, kostte 17.000 euro. Het pak was gemaakt van de wol van de Vicuña, een dier dat iets weg heeft van een lama, en dat enkel in Peru gekweekt wordt. Het duurt een jaar vooraleer genoeg wol verzameld is om er één pak van te maken, wat de dure kostprijs verklaart. Maar ik maak even graag maatpakken van 800 euro hoor, zolang ik er maar iemand gelukkig mee kan maken."


Komende maandag zie je hoe Dominique in Parijs de maten opneemt van de grootste waterhandelaar van de wereld. Daarna trekt hij naar Amman om er het pak te bezorgen. "Ik heb al heel veel decadente dingen gezien, en ik kijk ook niet snel meer van iets op. Ik blijf zelf met mijn voeten op de grond, die West-Vlaamse mentaliteit, weet je wel. Maar ik heb er ook niets op tegen dat mensen veel geld uitgeven, zolang het om aankopen gaat die hun geld waard zijn."