Vanaf mei 2020 mag je zwemmen in de vaart. De locatie? De Abdijkaai, vlak bij...open zwembad

Schepen Arne Vandendriessche aan de vaart, waar vanaf volgend jaar mag gezwommen worden.
Henk Deleu Schepen Arne Vandendriessche aan de vaart, waar vanaf volgend jaar mag gezwommen worden.
Vanaf volgende zomer zal je kunnen zwemmen in het kanaal Bossuit-Kortrijk. De stad wil een strook van 440 meter ter hoogte van de Abdijkaai openstellen. Dat is vlak bij het open zwembad, maar concurrentie wordt het niet. Wie er wil zwemmen, moet eerst contact opnemen met de Triatlonclub, die een redder voorziet. “Recreatief zwemmen is de bedoeling niet”, zegt sportschepen Arne Vandendriessche.

Al ruim 4 jaar is er sprake van de komst van een openwaterzwemzone in Kortrijk. Volgende zomer is het eindelijk zo ver. “We hebben verschillende pistes onderzocht”, zegt Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “Zo dachten we er onder meer aan om een strook aan de Kajakclub open te stellen, maar daar zijn we uiteindelijk vanaf gestapt. De combinatie zwemmers en kajakkers was er niet ideaal, en er was ook onvoldoende ruimte om een ponton aan te leggen.”

Amper scheepvaart

Nu is er dus wél een locatie gevonden: de strook langs de Abdijkaai. “Een ideale locatie”, zegt Vandendriessche. “Je kan er gemakkelijk in en uit het water, en er is plaats genoeg voor een ponton en een omkleedruimte met EHBO-faciliteiten. Er is daar amper scheepvaart, en in de Abdijkaai zelf is er amper verkeer, want de zone is iets verderop gelegen dan de ingang van het open zwembad.” Zwemmen in bevaarbare waterlopen is verboden in Vlaanderen, tenzij binnen een strikt wettelijk kader. Enkel in Brugge is al een dergelijke openwaterzwemzone. Kortrijk wordt dus de tweede in West-Vlaanderen. “Uit een recente wateranalyse blijkt dat het water van uitstekende kwaliteit is, ook een voorwaarde waaraan voldaan moest worden. Zowel de temperatuur als de kwaliteit van het water zullen regelmatig worden gecontroleerd.”

Triatlonclub

Vaartzwemmen zal enkel kunnen op bepaalde tijdstippen en onder begeleiding van een redder. Daarom slaat de stad de handen in elkaar met De Triatlonclub Kortrijk. “De club wordt het centraal aanspreekpunt voor iedereen die zich aan een duik wil wagen in de vaart”, zegt Vandendriessche. “De club is zeer enthousiast omtrent het ‘open water’ project en zal een procedure uitwerken zodat iedere zwemmer de mogelijkheid heeft om te kunnen vaartzwemmen. Daarvoor hoeven ze geen triatleet te zijn. Ook mensen die gewoon willen zwemmen zijn welkom. Vaartzwemmers zullen contact moeten opnemen met de triatlonclub. De club zal alle faciliteiten voorzien: verzekeringen, een aanwezige redder en de hygiëne van de kleedkamers.”

Geen concurrentie

De openwaterzwemzone is enkel toegankelijk voor mensen die écht zwemmen. “Het is niet de bedoeling dat daar recreatief gezwommen wordt”, zegt Vandendriessche. Echte concurrentie voor het nabijgelegen zwembad Abdijkaai wordt het dus niet. “Dat we zo’n openwaterzwemzone kunnen aanbieden, is echt wel een sterke plus. Je kan openwaterzwemmen niet vergelijken met baantjes trekken in een zwembad, dat zal elke geoefende zwemmer je kunnen vertellen.” De eerste duik zal voor mei 2020 zijn, wanneer het water gemiddeld 14 graden warm is.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lorenzo Willaert

    Ideaal voor de 200 zwemmers die geen zwemclub meer hebben. Goed gedaan!