Van funky haar tot knutselpark: Sinksen19 had weer voor elk wat wils

Met Sienta La Cabeza kan je je immers een nieuwe haarstijl aanmeten op het ritme van de muziek.
Henk Deleu Met Sienta La Cabeza kan je je immers een nieuwe haarstijl aanmeten op het ritme van de muziek.
‘Zinderend zomers’ was het niet op de Sinksenfeesten in Kortrijk, maar ontevreden is de organisatie niet. Zondag en maandag kwam de zon geregeld piepen, waardoor het bezoekersaantal al bij al meeviel.

Het thema van Sinksen19 was ‘Zinderend zomers’. Dat was het niet altijd, maar aan sfeer en gezelligheid geen gebrek. Honderden activiteiten stonden op het programma en ondanks het wisselvallige weer zakten heel wat mensen af naar de stad. 

“We kunnen niet ontevreden zijn. Ons openingsspektakel Zulema’s Mambo Queens op Schouwburgplein op zaterdagavond was een hoogtepunt”, zegt programmator Marnix Theys. 

Vrijdagavond en zaterdag werd Sinksen geen overrompeling, maar zondag en maandag vulden de Kortrijkse straten zich aardig goed. De snuisteraars op de rommelmarkt in de binnenstad waren goed vertegenwoordigd. “Zondag was het in bepaalde straten soms over de koppen lopen en moesten we sommige straten afsluiten wegens vol.”

Park Katrol: Een theatrale ‘zelfbouwinstallatie’ voor families. Een heus bricoleerpark voor de prutser en kunstenaar in elk van ons.
Henk Deleu Park Katrol: Een theatrale ‘zelfbouwinstallatie’ voor families. Een heus bricoleerpark voor de prutser en kunstenaar in elk van ons.
Camping Villagio Imagina in het Begijnhofpark
Henk Deleu Camping Villagio Imagina in het Begijnhofpark

De sportievelingen op Kortrijk Loopt werden maandagochtend uitgeregend. “Natuurlijk jammer voor alle lopers, maar in de namiddag zat het weer wel mee en was het centrum toch weer goed gevuld.”

De kinderanimatie op de Broelkaai werd een succes. “Daar hebben we wel gemerkt dat de verschillende standen misschien wat te dicht op elkaar stonden. Hebben we dat verkeerd ingeschat? Misschien wel, maar dat zie je pas als ze aan het opbouwen zijn. In de toekomst zullen we dat wat anders aanpakken. Park Katrol viel bij heel wat kinderen in de smaak.” 

Park Katrol

De vriendjes Liano, Oriana, Raf en Gust leefden zich uit op de Broelkaai bij Park Katrol. “De kinderen zijn ondertussen al twee uur aan het spelen. Ze amuseren zich tijdens het maken van hun kruisboog. Veel van de Sinksen hebben wij nog niet gezien”, lacht Loor. “Het is een jaarlijkse traditie om naar de Sinksen af te zakken. Het is leuk voor de kinderen, maar ook voor ons. Er is wat leven in de brouwerij.”

Camping Villagio Imagina in het Begijnhofpark
Henk Deleu Camping Villagio Imagina in het Begijnhofpark
Straatmuzikanten in de Leiestraat
Henk Deleu Straatmuzikanten in de Leiestraat

De reuzen van het Franse Compagnie Les Grandes Personnes vielen ook in de smaak. “Drie reuzen, twaalf dansers en een kar met dj-installatie. Het werd absoluut een zeer leuk hoogtepunt. Het nieuwe concept op het Schouwburgplein heeft ook goed aangeslagen. Heel plezant en zomers ingericht. Het werd een intieme programmering die het goed heeft gedaan.”

Johny Turbo

De afsluiter van Sinksen is de Turbo Alive Band die terug is na een periode van stilte. “De tien Kortrijkse muzikanten eren de Kortrijkse volksheld Johny Turbo. Meteen een knipoog naar Sinksen in 2020, want dan gaan we voor het thema Johny Turbo, twintig jaar na zijn overlijden.”

Studio Cité van Benjamin Vandewalle nodigt voorbijgangers uit om de stad te bekijken vanuit een ander perspectief. Met een hele reeks kijkdozen en andere installaties ervaar je de stad als nooit voorheen. Benjamin Vandewalle is één van de urban creatives in residentie op Buda-eiland.
Henk Deleu Studio Cité van Benjamin Vandewalle nodigt voorbijgangers uit om de stad te bekijken vanuit een ander perspectief. Met een hele reeks kijkdozen en andere installaties ervaar je de stad als nooit voorheen. Benjamin Vandewalle is één van de urban creatives in residentie op Buda-eiland.
Cie Aquacoustique is gespecialiseerd in het verkennen van de akoestische mogelijkheden van water. Drie figuren duiken met snorkel, duikbril en zwemvliezen het water in voor een opmerkelijk concert.
Henk Deleu Cie Aquacoustique is gespecialiseerd in het verkennen van de akoestische mogelijkheden van water. Drie figuren duiken met snorkel, duikbril en zwemvliezen het water in voor een opmerkelijk concert.
Drukte in de Overleiestraat
Henk Deleu Drukte in de Overleiestraat
 Met Sienta La Cabeza kan je je een nieuwe haarstijl aanmeten op het ritme van de muziek.
Henk Deleu Met Sienta La Cabeza kan je je een nieuwe haarstijl aanmeten op het ritme van de muziek.
Rommelmarkt in de Leiestraat
Henk Deleu Rommelmarkt in de Leiestraat
Dansen op de Broelkaai
Henk Deleu Dansen op de BroelkaaiReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.