Uit brandende flat ontsnapt via raam

APPARTEMENT BOVEN BRASSERIE OP GROTE MARKT TIJDELIJK ONBEWOONBAAR

De brand woedde op de tweede verdieping boven Brasserie Rodenbach.
JVK De brand woedde op de tweede verdieping boven Brasserie Rodenbach.
Op de Grote Markt in Kortrijk heeft gisterenmorgen een hevige brand gewoed in een flatgebouw boven Brasserie Rodenbach. De bewoner vluchtte naar buiten via het raam. Niemand raakte gewond. Het appartement is tijdelijk onbewoonbaar verklaard.

Voorbijgangers op de Grote Markt in Kortrijk werden gisterenmorgen omstreeks 7.30 uur opgeschrikt door een hevige brand in een appartement op de tweede verdieping boven Brasserie Rodenbach. De bewoner lag te slapen toen er brand uitbrak in zijn slaapkamer. "Ik weet helemaal niet wat er is gebeurd", stamelde de bewoner die met een grote handdoek rond zijn middel de bluswerken van nabij volgde. "Ik kreeg het plots heel warm terwijl ik lag te slapen. Toen ik wakker werd, zag ik dat het brandde in mijn appartement. Ik ben zo snel mogelijk gevlucht en ben door het raam aan de achterkant van het gebouw gesprongen. Van daaruit kon ik makkelijk naar beneden."

De bewoner volgt de bluswerken.
JVK De bewoner volgt de bluswerken.

Tijdelijke opvangplaats

De bewoner raakte niet gewond maar werd toch afgevoerd naar het ziekenhuis voor een medische check-up. De brandweer snelde ter plaatse en had het vuur snel onder controle. "Toen we aankwamen betrof het al een uitslaande brand", zegt kapitein Henk Vanwalleghem van de brandweerzone Fluvia. "We hebben eerst gecontroleerd of er nog personen in het appartementsgebouw aanwezig waren. Omdat enkele deuren gesloten waren verliep dat niet zonder slag of stoot, maar gelukkig hebben we niemand meer gevonden in het gebouw. De brand zelf hadden we snel onder controle. We hebben kunnen voorkomen dat de vlammen oversloegen naar andere gebouwen of naar de Brasserie." De schade aan het appartement is groot. De slaapkamer waar de brand ontstond is volledig in vlammen opgegaan. De rest van het appartement liep zware rookschade op. Het appartement op de eerste verdieping en de Brasserie liepen geen schade op. De brand is accidenteel ontstaan. Wat de precieze oorzaak is, is nog onduidelijk.


Enkele uren na de brand kon Brasserie Rodenbach openen. "Gelukkig is er geen schade in het restaurant", zegt zaakvoerder Alex Tomaradze. "Ik werd vanmorgen wakker gebeld door de politie. Ik kwam meteen ter plaatse, want ik ben ook eigenaar van het gebouw. Gelukkig is de huurder die er ondertussen zo'n anderhalf jaar woonde niet gewond geraakt. Ik hoop zo vlug mogelijk het appartement te kunnen herstellen."


De politie zocht gisteren naar een tijdelijke opvangplaats voor de jongeman.