Tweehonderd mensen vertrekken vanuit Kortrijk naar de klimaatmars in Brussel: “Jongeren beseffen echt wel waar het om draait en het is hen niet om een dagje weg van school te doen”

Initiatiefneemster Sien Vandevelde op een vol perron.
Henk Deleu Initiatiefneemster Sien Vandevelde op een vol perron.
Kortrijk was goed vertegenwoordigd in de klimaatmars van vandaag: met de trein van 11 uur vertrok een vol perron, ongeveer tweehonderd mensen, richting Brussel. “Het loopt verkeerd en de politiek heeft genoeg uitgesteld. Er moet nu iets gebeuren.”

Sien Vandevelde (23) en Liselotte Vandevelde (33) hadden via Facebook opgeroepen om met zoveel mogelijk mensen met de trein naar Brussel te trekken. “Omdat we ook vanuit Kortrijk een sterk signaal willen geven naar de beleidsmakers.” De vrouwen kennen elkaar van bij CD&V. “Maar dit is geen initiatief vanuit onze partij. Het klimaat is een thema dat iedereen aanbelangt. Het overstijgt partijgrenzen en zelfs landgrenzen.”

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Over hoeveel deelnemers ze verwachtten, durfden ze zich niet uitspreken. “Want het weer zit echt niet mee en het is uiteindelijk ook wel een stevige verplaatsing naar Brussel. Of we hier straks nu met tien of honderd mensen staan, het toont dat Kortrijkzanen geëngageerd zijn en dat ze er samen voor gaan als ze iets willen. We hopen dat de critici, die zeiden dat veel jongeren alleen maar deelnamen aan de voorbije klimaatmarsen omdat ze een dagje konden spijbelen, vandaag lik op stuk krijgen. Jongeren beseffen echt wel waar het om draait en het is hen niet om een dagje weg van school te doen.”

Voor Jaëlle Verhulst (18) uit Harelbeke en Febe Dewitte (16) uit Stasegem was het hun eerste klimaatmars.
Henk Deleu Voor Jaëlle Verhulst (18) uit Harelbeke en Febe Dewitte (16) uit Stasegem was het hun eerste klimaatmars.

“Eigenlijk zou het woord spijbelen zo stilaan vervangen mogen worden door de term ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’”, stelt Siens mama Franceska Verhenne, tegelijk ook directeur bij RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen. “Ook wij hadden enkele leerlingen die gespijbeld hebben. Elk maar één keer om een signaal te kunnen geven, maar tegelijk ook niet te veel lessen te missen. De jongeren deden het echt niet omdat ze aan een dagje school wilden ontsnappen.”

Ontkenning

Voor Jaëlle Verhulst (18) uit Harelbeke en Febe Dewitte (16) uit Stasegem was het de eerste klimaatmars. “Mijn school Spes Nostra Kuurne is vrij streng voor spijbelaars, dus heb ik gewacht tot ik eens een vrije dag had om mee te stappen in een klimaatmars”, zegt Jaëlle. “Ik erger me dood aan mensen die het klimaatprobleem ontkennen en aan het feit dat er te weinig wordt gedaan om het probleem aan te pakken. Ik hoop dat de klimaatmarsen iets teweeg brengen.”

Thomas Vanneste en Els Artois trokken met hun kinderen Simon en Suzanne richting Brussel.
Henk Deleu Thomas Vanneste en Els Artois trokken met hun kinderen Simon en Suzanne richting Brussel.

Thomas Vanneste en Els Artois trokken met hun kinderen Simon en Suzanne richting Brussel. “De mensen moeten stoppen met bomen kappen”, vindt Suzanne. “En er zijn te veel uitlaatgassen van auto’s en daardoor smelten de ijsblokken en overstroomt het overal”, weet Simon. “We willen tonen dat we solidair zijn met de jongeren die de voorbije marsen hebben meegewandeld”, zegt Els.

“Het is hoog tijd dat er iets gebeurt”, meent ook Yna Haemers. “Want de wereld is vies en de lucht stinkt, het is niet meer leuk.”

“Het is hoog tijd dat er iets gebeurt”, zegt Yna Haemers, hier naast Heidi Garrein en Matto Haemers.
Henk Deleu “Het is hoog tijd dat er iets gebeurt”, zegt Yna Haemers, hier naast Heidi Garrein en Matto Haemers.

Familiefeest 

Luna Bettens was vandaag al aan haar derde mars toe. “Ik had eigenlijk een familiefeest vandaag, maar aangezien ik al op twee donderdagen ben meegestapt, wilde ik dat vandaag, op een zondag, zeker doen. De klimaatmars geeft een belangrijke boodschap. Het loopt verkeerd en de politiek heeft genoeg uitgesteld. Er moet nu iets gebeuren. Van wat Bart De Wever zei, word ik zeer boos. Economische groei is belangrijk, maar onze toekomst is nog belangrijker.”

Initiatiefnemers Sien Vandevelde (23) en Liselotte Vandevelde (33).
Henk Deleu Initiatiefnemers Sien Vandevelde (23) en Liselotte Vandevelde (33).
Luna Bettens was vandaag al aan haar derde mars toe. Ze staat hier op de foto met zus Ella Bettens.
Henk Deleu Luna Bettens was vandaag al aan haar derde mars toe. Ze staat hier op de foto met zus Ella Bettens.
Kortrijk was goed vertegenwoordigd in de klimaatmars van vandaag: met de trein van 11 uur vertrok alvast een vol perron richting Brussel.
Henk Deleu Kortrijk was goed vertegenwoordigd in de klimaatmars van vandaag: met de trein van 11 uur vertrok alvast een vol perron richting Brussel.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • patrick morel

    We moeten het samen doen en kunnen beginnen met de verwarming 1 graad lager, met meer fietsen, geen dranken uit blik, minder en korter douchen, geen weekendtrips met het vliegtuig, al onze rommel opruimen.