Tunnel verbindt Weide met Magdalena

Er wordt dit weekend gewerkt aan de nieuwe voetgangers- en fietstunnel tussen de campus van Howest en het nieuwe stadsdeel Weide.
Foto Henk Deleu Er wordt dit weekend gewerkt aan de nieuwe voetgangers- en fietstunnel tussen de campus van Howest en het nieuwe stadsdeel Weide.
Er zijn dit weekend, ook 's nachts, ingrijpende werken tussen de buurten Magdalena-Patersmote en Weide, waar nabij de Karel de Goedelaan een opgeheven tunnel van 900 ton onder de lokaal onderbroken spoorlijn Kortrijk-Brugge geschoven wordt.

Tunnel De Grote Verbinding wordt daarna afgewerkt om tegen maart te openen. De stad betaalt hiervoor 1,1 miljoen euro en de hogeschool West-Vlaanderen (Howest) 500.000 euro. Tegelijk, op 1 maart, opent het nieuwe stadszwembad op Weide. De tunnel van 35 meter lang dient voor voetgangers en fietsers, ondanks vier meter niveauverschil omdat Weide hoger ligt dan Magdalena. Een fietsrolbandsysteem, dat tweewielers meetrekt, lost dat op. Naast de tunnel komen buizen die het warmtenet op Weide verbinden met de Howest-campus West. Uniek: na maart start het testen van nieuwe projectie-technologieën van Barco op de tunnelwanden. Dankzij de tunnel komt er een kortere en veiliger route tussen de Howest-campussen West en The Level. De tunnel komt bij evenementenhal Depart en het nieuwe stadszwembad uit. UGent laat de tunnel met de Karel de Goedelaan verbinden. UGent laat er vlakbij ook onderzoekscentrum rond voeding VEG-i-TEC bouwen. Verderop laat Howest nieuwbouw Penta bouwen, af in april 2020.


(LPS)