Tot twee jaar cel en uitbrander voor Franse twintigers voor winkeldiefstallen: “Tijd dat jullie geld verdienen op eerlijke manier”

Ook bij Ici Paris XL sloegen de Fransen toe.
Photo News Ook bij Ici Paris XL sloegen de Fransen toe.
Vijf Franse twintigers uit Rijsel zijn door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot celstraffen van 9 maanden tot twee jaar voor winkeldiefstallen in Kortrijk en Brussel. Een 23-jarige verdachte zit al ruim vier maanden in voorhechtenis. “Het wordt tijd dat jullie op een eerlijke manier jullie geld verdienen. Kom niet meer naar België terug om te stelen”, gaf rechter Lieve Scherrens hen een stevige uitbrander.

Op 7 januari 2019 stapten Sofiane L. (23), Mahir M. (23), Mehdi K. en een vierde dader de winkel Sea & Ski in Kortrijk binnen. Ze liepen eens rond in de winkel en verlieten die vijf minuten later opnieuw. Even later gingen ze opnieuw binnen. Tien seconden later liepen ze met zeven jassen weg, goed voor een waarde van 5.876 euro. Met een zwarte BMW met Franse nummerplaat vluchtten ze. Ze hadden ook in winkelcentrum K in Kortrijk bij parfumerie Paris XL en Tommy Hilfiger toegeslagen.

BMW verbeurd verklaard

In maart en april herhaalde Sofiane L. samen met Anas A. (22), Thomas R. (23) en Mehdi K. zijn kunstje nog drie maal in winkelcentrum Inno in Brussel. Op 3 april kon L. opgepakt worden. Op 9 mei volgde een huiszoeking in Frankrijk. Vandaag zitten Sofiane L. en Mahir M. nog altijd in voorhechtenis. L. liep in Frankrijk zowel in 2017 als 2018 al voorwaardelijke straffen op. Hij bekende dat ze vooraf hadden afgesproken om in België diefstallen te plegen en dat ze materiaal op zak hadden om veiligheidssystemen te verwijderen. “In de cel heb ik de boodschap begrepen”, aldus L. “Ik heb een familie, vriendin en voetbalclub die in Frankrijk op me wachten. Ik zal na mijn vrijlating meteen werk zoeken.” Op genade van de rechter moest hij niet rekenen. Sofiane L. kreeg net als Mehdi K, die niet kwam opdagen, twee jaar effectieve celstraf en een boete van 1.600 euro. Samen met alle veroordeelden moet hij ook opdraaien voor de betaling van ruim 6.000 euro schadevergoeding aan Sea & Ski. Zijn BMW verklaarde de rechter verbeurd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.