Tot 30 maanden cel voor negenkoppige cocaïnebende

De rechtbank in Kortrijk.
LSI De rechtbank in Kortrijk.
Een negenkoppige drugsbende met leden uit Kortrijk, Wevelgem, Dour, Antwerpen en Moeskroen is veroordeeld tot straffen vanaf 100 uur werkstraf tot 30 maanden cel voor de verkoop van cocaïne. Het kopstuk, Khalid D. (39) uit Kortrijk, werd in 2009 al veroordeeld tot vijf jaar cel voor het dealen van cocaïne op grote schaal in het Kortrijkse. Nu is hij opnieuw veroordeeld tot dertig maanden effectief.

De zaak ging in 2015 aan het rollen nadat de politie informatie had binnengekregen dat de 39-jarige Kortrijkzaan zich opnieuw inliet met het dealen van cocaïne op grote schaal in Kortrijk. Vanaf eind augustus 2016 luisterde de politie maandenlang telefoongesprekken af en kregen agenten zo nog acht andere personen in het vizier. “Het kopstuk had geleerd uit zijn fouten in het verleden, maar dan op een slechte manier”, zei het Openbaar Ministerie. De man hield zich veel meer op de achtergrond en communiceerde in codetaal. Zo betekende ‘verf’ cocaïne en met ‘te gaan schilderen’ bedoelden ze dealen. Later besliste de onderzoeksrechter om bij alle negen beklaagden een huiszoeking uit te voeren. 

Alles gewist

Er werden in totaal tienduizenden euro’s cash geld gevonden, cocaïne en verschillende BlackBerry ’s die ze eerst niet wilden openen. Toen ze de politie er lieten inkijken hadden ze alles al gewist en stonden de gsm’s opnieuw op fabrieksinstellingen. Een 33-jarige man uit Antwerpen zorgde voor de invoer van de cocaïne. Hij huurde ook vaak auto’s om van Antwerpen naar Kortrijk te komen en heeft volgens het parket banden met de internationale drugshandel. Hij is nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete van 2.500 euro. Een 39-jarige man uit Dour was de man op het veld. Bij hem werd tijdens de huiszoeking 23.300 euro cash gevonden, in twee delen verpakt in folie. Hij is nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden met uitstel waarvan 20 maanden effectief en een effectieve geldboete van 2.500 euro. Hij leverde ook de cocaïne aan een 35-jarige man uit Wevelgem. Hij was vooral gebruiker van de drugs en deelde de cocaïne ook uit aan vrienden en familie. Voor die drugsfeiten en het bezit van verboden hormonale en spierversterkende middelen is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar met uitstel en een geldboete van 8.000 euro, waarvan 2.500 euro effectief. In totaal werd zo’n 30.000 euro vermogenswinst verbeurd verklaard. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.