Tien procent meer studenten

INSCHRIJVINGEN HOGESCHOLEN STIJGEN FORS, UNIVERSITEITEN BLIJVEN GELIJK

Kortrijk ontvangt met de start van een nieuw academiejaar liefst 10.600 studenten. Dat is een stijging van tien procent. De magische kaap van 10.000 wordt voor het eerst ruim gehaald. Hogescholen Vives en Howest gaan er fors op vooruit. Universiteiten Kulak en UGent campus Kortrijk blijven gelijk.

Kortrijk doet het uitstekend als studentenstad. De inschrijvingen zijn nog niet overal helemaal afgesloten, maar de cijfers zijn nu al duidelijk én hoopgevend.


De hogeschool Vives start het nieuwe academiejaar op de campus op 't Hoge met een stijging van zo'n 15 procent in vergelijking met vorig jaar.


Begin oktober 2014 waren er 5.200 Vives-studenten. Nu zullen er dan zo'n 6.000 zijn. "We krijgen steeds meer vertrouwen van jongeren en hun ouders", zegt woordvoerder Frank Devos. "We worden groter, maar behouden tegelijk onze eigenheid en laagdrempeligheid."


De grootste stijgers bij Vives in Kortrijk zijn Handelswetenschappen en Bedrijfskunde (+39 procent), Industriële Wetenschappen en Technologie (+18 procent), Gezondheidszorg (+15 procent) en Sociaal-Agogisch werk (+7 procent). Dalers zijn er bij Vives niet in Kortrijk.

Sportjournalistiek

Ook de hogeschool West-Vlaanderen (Howest) legt fraaie cijfers voor. Howest zit in de Renaat de Rudderlaan en Karel de Goedelaan en op Kortrijk Weide.


"We stijgen een goeie 8 procent en halen nu vlot de kaap van 2.500 studenten in Kortrijk", zegt woordvoerder Tom Delmotte.


De opleiding journalistiek verdrievoudigt in omvang door het nieuwe traject sportjournalistiek. Ook Industrieel Productontwerp (+20 procent), Devine, Communicatiemanagement en Toerisme- en Recreatiemanagement (allemaal +30 procent) stijgen fors.


"Enkel 'New Media and Communication Technology' daalt", zegt Tom Delmotte. "Dat is een van de oudste en breedste ICT-opleidingen van Howest. Het kalft af omdat er tal van gespecialiseerde nevenopleidingen zijn ontstaan."

Biologie in de lift

In de universiteit Kulak in de Sabbelaan in Kortrijk zijn ze nog voorzichtig. Er is momenteel een status quo, maar de inschrijvingen lopen nog een week.


Voorlopig wordt de lijn van een jaar geleden gevolgd, waardoor Kulak zo goed als zeker opnieuw naar 1.500 studenten afstevent. Echte grote verschuivingen zijn er niet. Vooral de faculteit Wetenschappen doet het goed met daarbinnen de opleiding Biologie als sterkste stijger.

Architectuur

En dan is er ten slotte nog de UGent, die een kleine campus heeft in de Karel de Goedelaan en toe is aan de start van een derde academiejaar in Kortrijk. UGent verwelkomt straks zo'n 600 studenten in Kortrijk.


"Bij de nieuwe inschrijvingen doet vooral de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur het goed met een stijging van 14 procent", zegt Stephanie Lenoir van UGent.