Tiegembos blijft openbaar

GEMEENTE NEEMT BEHEER OVER, OOK NIEUWE PARKWACHTERS

Brecht Planckaert (36) en Julie Deriemaker (29) zijn de nieuwe parkwachters.
Foto Deleu Brecht Planckaert (36) en Julie Deriemaker (29) zijn de nieuwe parkwachters.
Tiegembos komt niet in private handen en blijft openbaar. De gemeente Anzegem neemt het beheer over van het bisdom. En zet met Brecht Planckaert (36) en Julie Deriemaker (29) uit Zwevegem twee nieuwe parkwachters in. De toekomst van 'het mooiste bos van de wereld', zo klinkt het in Tiegem, is zo gered. 

Er was de voorbije weken vrees dat Tiegembos in private handen zou komen. Een regelrechte ramp voor natuurliefhebbers. Want de groene long, waar de blauwe boshyacinten momenteel nog voor een bloemenpracht zorgen, is goed voor enkele tienduizenden bezoekers per jaar. Het doembeeld van een private eigenaar die het domein van zeven hectare op Tiegemberg omheint en als tuin gebruikt, is echter verworpen. Er liggen nu twee scenario's op tafel. De gemeente koopt het domein (gespreid over jaren) van het bisdom. Of de gemeente neemt het domein in erfpacht, waarbij het bisdom eigenaar blijft. "We hakken uiterlijk eind dit jaar de knoop door", zegt vicaris-generaal Pierre Breyne. De betrokken partijen willen nu niet communiceren over de schattingsprijs.

Sportactiviteiten

De gemeente neemt in afwachting van een beslissing al het beheer over. Marc Lazou (63) en Nicole Dufromont (63) nemen na twintig jaar afscheid als parkwachters. Ze worden vanaf maandag 15 mei opgevolgd door Brecht Planckaert en Julie Deriemaker uit Zwevegem. Brecht combineert de nieuwe uitdaging met zijn job als leerkracht lichamelijke opvoeding in de vrije basisschool in Bellegem en Rollegem. Er toonden vier koppels interesse, maar zij maakten het meest indruk op hun sollicitatie.


"We kwamen hier allebei als kind al vaak, met onze ouders", vertellen ze. "Fantastisch dat we straks in zo'n mooie omgeving kunnen wonen. En dat we onze pasgeboren zoon Robbie hier zullen zien opgroeien. We zullen niet enkel toezicht houden. Er zijn ideeën om hier onder meer sportactiviteiten te houden en teambuildingsessies te organiseren. En andere zaken, zoals bosklassen, zetten we hier zonder enige twijfel verder."

Bron en kapel

Ook Filip Vanbesien (54), priester in het Sint-Arnolduspark, neemt afscheid.


Hij wordt priester in Sint-Michiels en Sint-Andries, bij Brugge. De minzame man wordt niet vervangen in het park. De bron en kapel in het park, waar Sint-Arnoldus vereerd wordt, blijven open. De patroonheilige van de brouwers zou de hand in wonderbaarlijke genezingen gehad hebben. Er komen nog steeds pelgrims op af. Ook andere zaken - zoals bezinningsdagen, kampen en dopen - blijven haalbaar. Nog meegeven dat het de bedoeling is om de vele vrijwilligers, die actief zijn in het park, zeker aan boord te houden. "Het mooiste bos van de wereld én de vele bezoekers verdienen het", klinkt het.