Terreur maakt politie extra alert

ZWAARBEWAPENDE AGENTEN BEWAKEN COMMISSARIATEN

Een zwaarbewapende agent aan de ingang van het Kortrijkse commissariaat.
Henk Deleu Een zwaarbewapende agent aan de ingang van het Kortrijkse commissariaat.
Wegens de terreurdreiging bewaken in Kortrijk zwaarbewapende agenten de politiecommissariaten. Niemand gaat alleen op stap. Iedereen draagt een kogelvrije vest. Sommige wijkkantoren blijven gesloten. "Paniek zaaien is niet nodig, maar we moeten wel alert zijn", vindt waarnemend korpschef Frank Maes van de politiezone Vlas.

De stijging van het terreurniveau na de anti-terreuractie in Verviers zorgt ook in de Leiestreek voor verhoogde waakzaamheid bij de politie. Zowat overal kregen de agenten de opdracht niet meer alleen op pad te gaan, kogelvrije vesten te dragen of indien mogelijk zelfs in burger te opereren.


De wijkkantoren moeten het met beperktere openingstijden doen of blijven zelfs helemaal gesloten. In de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) krijgen de inwoners de raad zich naar de commissariaten Ter Doenaert in Marke of de Oude Vestingstraat in Kortrijk te gaan. Daar staan telkens twee zwaar bewapende agenten in voor een eerste toegangscontrole. Zo ver gaat men in andere politiezones niet.

Ook de wagens worden grondig gecontroleerd.
Henk Deleu Ook de wagens worden grondig gecontroleerd.

Schooltoezicht

In Menen staan betonnen blokken voor de glazen deur.


In de politiezone Mira (Waregem, Spiere-Helkijn, Avelgem, Zwevegem, Avelgem, Anzegem) zijn geen zichtbare maatregelen, maar is er wel degelijk extra beveiliging. De wijkkantoren blijven vandaag dicht maar zijn tijdens de week open.


In Kortrijk, Kuurne en Lendelede is alles ondergeschikt aan de veiligheid van het korps. "Taken die we moeilijk beveiligd kunnen uitvoeren, doen we niet", legt Frank Maes uit.


"Zo zal er voorlopig geen verkeersregeling in schoolomgevingen gebeuren", vult waarnemend burgemeester van Kortrijk Wout Maddens aan. "In overleg met de schooldirecties zullen op die 14 punten alternatieve routes naar oversteekplaatsen worden uitgestippeld. De gemachtigde opzichters blijven daar hun werk doen. Geplande activiteiten worden niet afgelast."

Dienstwapen

In andere politiezones blijven schooltoezicht, verkeerscontroles,... wél verdergaan. Die activiteiten worden extra beveiligd. Zo kreeg de wijkagent die in Rekkem de kinderen veilig hielp oversteken, back-up van een collega.


In sommige politiezones mogen agenten onder strikte voorwaarden hun dienstwapen mee naar huis nemen. Intern zorgt de verhoging van het terreurniveau wel voor wat ongerustheid bij de agenten maar van paniek of schrik is geen sprake. "Schrik is een slechte raadgever", aldus nog Frank Maes.


(AHK/XCR/LSI)