Terreur jaagt Kortrijk Koerse op kosten

WAGENS BLOKKEREN INVALSWEGEN EXTRA SECURITY OP GROTE MARKT

De organisatoren van Kortrijk Koerse .
Henk Deleu De organisatoren van Kortrijk Koerse .
De terreurdreiging jaagt Kortrijk Koerse op kosten. Zeker nu voor het eerst voluit voor de Grote Markt wordt gekozen, als kloppend hart. "Tien extra securitymensen bewaken de toegangen naar de Grote Markt. Dat alleen al kost 5.000 euro. En we zetten wagens om invalswegen te blokkeren", zegt voorzitter Kristof Vanfleteren.

Kortrijk Koerse kiest voor een start en aankomst op de Grote Markt, op vrijdag 18 augustus. Op het centrumplein komt ook het Koerse Kaffee. En nabij de Graanmarkt wordt een groot podium neergepoot. Het maakt de uitstraling van het criterium nog groter, maar het heeft ook gevolgen wat de veiligheid betreft. Want de Grote Markt heeft verschillende toegangen. Er worden strategisch wagens gezet. Om te vermijden dat eventuele terroristen met tientonners op wielerliefhebbers kunnen inrijden. "We sluiten de Grote Markt zo af en werken enkel met vijf in- en uitgangen. Waar telkens twee securitymensen postvatten, om mensen te kunnen fouilleren. Rugzakken en handtassen zijn verboden", legt Vanfleteren uit.

Johan Vanneste (70), het oudste lid van het bestuur van Kortrijk Koerse, siert het campagnebeeld.
foto Kortrijk Koerse Johan Vanneste (70), het oudste lid van het bestuur van Kortrijk Koerse, siert het campagnebeeld.

Dertig agenten

Er komt een toegang nabij Bar des Amis, waar de Rijselse-, Leie- en Onze-Lieve-Vrouwestraat samenkomen. Er zijn ook twee toegangen via de Begijnhof- en Sint-Maartenskerkstraat, aan de kant van herenhuis Patria. En er zijn nog eens twee toegangen via de Doorniksestraat en de Graanmarkt. Niet enkel Kortrijk Koerse doet trouwens een serieuze inspanning. Ook de politie zal massaal aanwezig zijn, met dertig agenten. Er zullen verder controles zijn aan de vip-tent op het Schouwburgplein, die groter wordt en 1.500 vips ontvangt. Vorig jaar waren dat zo'n 1.200 vips.

Chris Froome

Het parcours is identiek met 40 ronden van 2,2 kilometer. Namen van renners zijn er nog niet. Maar de organisatoren willen sowieso toprenners zoals Chris Froome, Marcel Kittel, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen naar Kortrijk halen. "We wachten tot na de Tour de France. Want er kan nog veel veranderen. Hoe langer we wachten, hoe beter we kunnen 'inkopen'", zegt Vanfleteren. "Peter Sagan komt wel niet. Want die zit dan in de Verenigde Staten."


Het budget van Kortrijk Koerse stijgt van 220.000 euro in 2016 naar 230.000 euro nu, met dank aan de ruim 250 sponsors. Waardoor ook nog meer op animatie kan ingezet worden met bijvoorbeeld gratis optredens op de Grote Markt, van The Green Onions om 20.30 uur en De Romeo's om 21.30 uur. Ook de campagne rond Kortrijk Koerse is top. Het criterium werkt met oude fietsplaatjes. Die overal opduiken, zoals aan de plantenbuste van Cowboy Henk op de rotonde van de Oudenaardsesteenweg met de op- en afrit van de E17. En er is het campagnebeeld, met daarop een foto van Johan Vanneste (70), het oudste lid van het bestuur van Kortrijk Koerse. De organisatoren mikken op 15.000 toeschouwers op 18 augustus. Info: www.kortrijkkoerse.be.