Team begeleidt handelaars bij wegenwerken

STADSBESTUUR GRIJPT IN NADAT BLOEMIST BIJNA FAILLIET GING

Ghislain krijgt een cheque van Joeri Pauwels.
Henk Deleu Ghislain krijgt een cheque van Joeri Pauwels.
Het stadsbestuur van Kortrijk stelt een team samen, om handelaars beter te begeleiden tijdens wegenwerken. En om drama's te vermijden, zoals dat van Ghislain Deschoemaeker. De bloemist ging bijna failliet na aanslepende wegenwerken.

Het verhaal van Ghislain Deschoemaeker (59) (de bloemist stond op de rand van het bankroet na anderhalf jaar wegenwerken op de Pottelberg, red.) laat het stadsbestuur niet onberoerd. Ook omdat de bloemist niet goed wist op welke premies hij recht had en hoe hij die moest aanvragen. "Niet iedereen is met het digitale vertrouwd, het is voor sommige handelaars gewoon te complex", zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester). "We hebben met Heidi Debels een minder-hinder-coördinator. Ze doet haar werk uitstekend, maar we gaan nu een team voor wegenwerken samenstellen. Om handelaars te bezoeken en te begeleiden. En hen zo nog meer te beschermen, tijdens werken", aldus Van Quickenborne.

Een Facebookgroep riep op om massaal bloemen te kopen aan de standen van Ghislain en zijn collega's.
Henk Deleu Een Facebookgroep riep op om massaal bloemen te kopen aan de standen van Ghislain en zijn collega's.

Premie aan aannemers

Hij verwijst verder naar een bevraging van Team Burgemeester, bij 3.004 inwoners enkele maanden voor de verkiezingen. Daaruit blijkt dat voor 69 procent van de bevraagde Kortrijkzanen openbare werken ook in het weekend en 's nachts mogen, zeker op in- en uitvalswegen. "En we geven een premie aan aannemers, indien ze de snelheid van uitvoeren naleven", stelt Van Quickenborne. "We aanvaarden niet meer dat wegenwerken lang aanslepen. De heraanleg van de Pottelberg was daar een zeer slecht voorbeeld van."

24.622 euro

Ghislain kreeg woensdagavond een cheque in handen van Joeri Pauwels (22). De marketeer en dj hield een crowdfunding. Met succes: de crowdfunding, een duivenveiling van Tom Van Nieuwenhuyze uit Lendelede én een gift van de KVK-spelers, die een deel van hun loon afstonden, brachten samen 24.622 euro op.


"Ik ben heel blij met alle steun, Bloemen Deschoemaeker blijft nu zeker bestaan", zegt Ghislain. "Het greep me aan hoe de mensen hun hart toonden. Zo vergeet ik nooit hoe twee kindjes met hun mama naar mij toe kwamen om hun spaarpotjes af te geven", aldus Ghislain, die straks ook weer een werkende regenwaterpomp in zijn winkel heeft, om zijn bloemen water te geven. De pomp wordt gratis hersteld door buurtbewoner Kenneth Gunst, klusjesman bij AGO Jobs & HR.

Bloemen kopen

"Ik weet hoe erg het op de Pottelberg geweest is, met die werken. Ghislain helpen, is het minste wat ik kan doen", zegt Kenneth Gunst. De Facebookgroep 'wij steunen Ghislain Deschoemaeker' riep op om massaal bloemen te kopen aan de standen van Ghislain en zijn collega's Bloemen Pol Lefevre en bloemisterij Vanhoutte, aan de begraafplaats Sint-Jan in de Meensesteenweg. Dat was afgelopen woensdag. Het was er de hele dag door druk.