SX stelt op 10 mei nieuwe plaat voor: “We zijn soulmates en zitten samen in onze eigen cocon van muziek en beeld”

Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet vormen al meer dan tien jaar ‘SX’. Beste vrienden zijn ze en zelfs soulmates.
SX Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet vormen al meer dan tien jaar ‘SX’. Beste vrienden zijn ze en zelfs soulmates.
Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet vormen al meer dan tien jaar de Kortrijkse band ‘SX’. Zij is de extraverte zangeres met de duidelijke levensvisie, hij de introverte schrijver die met verwondering naar de wereld kijkt. Ondertussen zijn ze beste vrienden geworden, soulmates zelfs. Dankzij hun nieuwe plaat, die op 10 mei wordt voorgesteld in AB, kijken ze aan tegen een gevulde festivalzomer. Vooral Dranouter wordt voor hen beiden een terugkeer naar hun tienerjaren.

SX is meer dan tien jaar geleden gestart, hoe ging dat?

Benjamin: “We kenden elkaar dankzij een aantal gemeenschappelijke vrienden. Stefanie deed nu en dan wat vocals, onder andere voor een van de bandjes waarin ik speelde.”

Stefanie: “Het klikte wel en we besloten samen eens ‘iets’ te doen. Sindsdien zijn we niet meer gestopt.”

Geen van jullie beide had verwacht dat SX zo succesvol zou worden?

Benjamin: “Ik herinner me nog goed hoe content ik was toen ik ons nummer de eerste keer op de radio hoorde. Dat was iets voor topbands als dEUS, maar toch niet voor ons?”

Stefanie: “Ik ging daar wel vanuit, denk ik. Muziek is wat ik wilde doen in mijn leven. Er is nooit iets anders geweest dan dat in mijn toekomstbeeld. Het moest en zou dus slagen, er was geen andere mogelijkheid. Voor mij was muziek echt wel een roeping.”

Op 10 mei wordt jullie plaat Eros, waar ondertussen al wel wat van wordt gedraaid op verschillende radiozenders, voorgesteld in AB in Brussel. Zijn jullie er tevreden over?

Stefanie: “Heel erg. Het is de beste en meest duidelijke, eerlijke en open plaat die we al hebben gemaakt. We hebben het beste gehaald uit onze eerste twee albums en dat samengebracht in deze plaat. Eros snijdt ook een positief thema aan: de liefde in al haar vormen. De liefde voor mensen, de liefde voor natuur, de liefde voor elkaar, de liefde voor muziek, voor onze muziek,...”

De nieuwe plaat Eros van SX.
SX De nieuwe plaat Eros van SX.

Lang aan moeten werken?

Stefanie: “Een jaar hebben we eraan gewerkt, wat niet zo lang is. We hebben na twee platen ons DNA gevonden en hebben in de voorbije tien jaar al heel wat ambacht en werkroutine ontwikkeld. Daardoor gaat het iets vloeiender en vlotter dan in het begin.”

Benjamin: “Vroeger schreef ik muziek ’s nachts, tot het bijna opnieuw licht werd. Dan bleef ik tot 14 uur in bed liggen. Ik heb ondertussen het belang ontdekt van overdag te werken en te profiteren van de frisheid in je hoofd. Tijdens zo’n nacht doorwerken, durfde het wel al eens schemeren in mijn hoofd en dan was het wachten op een creatieve lichtflits. Die dagroutine gaat mij beter af, maar het heeft wel even geduurd voor ik daar mijn draai kon in vinden. Ik schreef vroeger vanuit een zekere rebellie. Om 9 uur achter je computer zitten, voelt niet meer zo rebels”, lacht Benjamin.

Vroeger schreef ik muziek ’s nachts, tot het bijna opnieuw licht werd. Dan bleef ik tot 14 uur in bed liggen. Ik heb ondertussen het belang ontdekt van overdag te werken en te profiteren van de frisheid in je hoofd

Benjamin Desmet

Stefanie: “Het gaat erom een goeie balans te vinden. Het moet speels blijven, maar je moet het serieus aanpakken. Dat moet als je ermee wil doordoen. Vriendinnen noemen me soms wel eens omaatje omdat ik geregeld met wijsheden en advies kom aanzetten.”

Deze festivalzomer staan jullie onder andere op Dranouter en Cactusfestival. Stefanie, dat jij vooral naar Dranouter uitkijkt, blijkt op je Facebookpagina bij een foto van jezelf als 13-jarig meisje op het festival.

Stefanie: “Dranouter is het eerste festival waar ik van mijn ouders naartoe mocht. Ik was 12 jaar en ben er tot mijn 17 jaar elke zomer gaan kijken naar de - toen nog - folkoptredens. Dat we daar nu als SX op het podium mogen staan, vind ik toch speciaal. Ik ben benieuwd welke flashbacks ik er zal krijgen als de geur van de festivalweide en de omliggende weilanden me verwelkomt. Ik verlang echt naar dat moment.”

Benjamin: “We gingen een paar keer met een groepje vrienden met de fiets van Wevelgem naar Dranouter. Dat was wel een stevige tocht. Onderweg stopten we af en toe eens om een pintje te drinken. Ons optreden zal dus ook voor mij wat nostalgie met zich meebrengen. Of diezelfde vrienden in de wei zullen staan? Ze komen naar veel van onze optredens, dus de kans zit er dik in.”

En na de festivalzomer, touren?

Stefanie: “Ja! We zijn nog volop bezig met de besprekingen, maar het wordt waarschijnlijk Frankrijk, Turkije, Portugal, Spanje, Roemenië en Polen. Touren is zo uitputtend, maar tegelijk vind ik het een van de leukste dingen. Je komt op zoveel plaatsen waar je anders, als doorsnee toerist, niet zou komen. Je ziet zoveel, leert zoveel mensen kennen. Het maakt je echt wel rijker als mens. De laatste tour was in februari, toen we door Italië trokken. We zijn daar enorm goed ontvangen, hebben er veel andere bands en nieuwe muziek leren kennen. Het was de max.”

Is touren dan het leukste wat er is aan een muzikale carrière?

Stefanie: “Optreden op zich vind ik het tofste. Op het podium kan ik alles loslaten, kan ik zijn wie ik wil zijn, zonder dat ik me door iets of iemand laat beïnvloeden. Dat gevoel vind ik fantastisch.”

Benjamin: “Voor mij is het de afwisseling, de veelheid van de hedendaagse muziek: in de studio muziek maken en afmixen, video’s maken, het spelen zelf,...”

Stefanie: “Dat we de voorbije jaren zoveel gegroeid zijn, maakt het allemaal nog zoveel waardevoller. Veel mensen doen iets voor een paar jaar en laten het dan voor wat het is. Je blijft dan zo wat ‘zweven’ op hetzelfde niveau. Al meer dan tien jaar ‘smijten’ we ons en verleggen we steeds meer onze grenzen. We werken er keihard voor, maar het is meer dan de moeite waard als je dan ziet hoe we als artiesten gegroeid zijn.”

Welke muziek leggen jullie zelf het vaakst op?

Stefanie: “Ik heb een brede muzieksmaak. Gospel, jazz, pop, techno en met Nirvana krijg je me zelfs een beetje aan het rocken. Ik ben een ‘maximalist’.”

Benjamin: “Hé, dat is mijn woord (lacht). Ik hou van classics. Massive Attack, Radiohead, David Bowie, Leonard Cohen,... Die hebben topmuziek gemaakt. Het liefst van al hoor ik klassieke muziek, daar kan ik echt van tot rust komen. Met techno heb ook wel wat. Mijn oudere broer Dimitri Andreas, die nu onze muziek producet, was al op jonge leeftijd een goede technodj. Hij mocht plaatjes draaien in discotheken waar hij als 15-jarige anders niet eens binnen mocht. Op zijn achttiende draaide hij op I love Techno. En ik - ik was zelfs nog een paar jaar jonger - mocht overal met hem mee. Daardoor heb ik nu nog altijd een flinke affiniteit met techno.”

Het parcours dat we met SX hebben afgelegd, kunnen we met niemand anders delen. We hebben zoveel gezien, zoveel meegemaakt. Dat zorgt voor een band die je met niemand anders kunt hebben. Onvoorwaardelijke liefde mag je het gerust noemen.

Stefanie Callebaut

Beschouwen jullie elkaar als jullie beste vrienden?

Stefanie: “Absoluut. We zijn soulmates. Het parcours dat we met SX hebben afgelegd, kunnen we met niemand anders delen. Ik was nog een tiener toen we met SX zijn gestart. We hebben zoveel gezien, zoveel meegemaakt. Dat zorgt voor een band die je met niemand anders kunt hebben. Onvoorwaardelijke liefde mag je het gerust noemen. We zitten in ons eigen coconneke van muziek en beeld. Als ik me even iets minder voel, helpt Benjamin me er weer bovenop en omgekeerd.”

Wat maakt jullie dan zo’n goeie combo?

Stefanie: “We hebben elkaar eigenlijk vrij snel na de SX-start gevonden. We dagen elkaar uit, terwijl we elkaar tegelijk ook voeden. We zijn op sommige vlakken heel anders en op anderen dan weer hetzelfde. Dat creëert een spanningsveld dat het altijd interessant maakt.”

Benjamin: “We hebben dezelfde visie. We weten waar we naartoe willen en zijn zeker van ons ding. Vergis je niet, we verschillen soms wel nog eens van mening en dan kunnen we daar over discussiëren. Dat moet ook. Als je ergens een ander idee over hebt, moet je dat durven zeggen. Maar tot ruzie komt het nooit. We gaan altijd voor zo’n typisch compromis á la belge, maar dan een positief compromis.”

Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet vormen al meer dan tien jaar ‘SX’.
Gus & Stella Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet vormen al meer dan tien jaar ‘SX’.

Op welke vlakken zijn jullie verschillend en op welke gelijk?

Benjamin: “Ik ben rustiger en introverter dan Stefanie. We drukken ons op een andere manier uit. Zij met wat meer uitbundigheid en iets minder voorzichtig dan ik.”

Stefanie: “Op muzikaal vlak gaat mijn aandacht eerder naar melodieën en harmonieën. Benjamin zoekt vooral naar de vibe en de sfeer in de muziek. Maar het verhaal dat onze muziek moet vertellen, is iets waar we allebei evenveel aandacht aan hechten.”

Wat vind je goed aan elkaar?

Benjamin: “Haar stem en charisma. Ze weet goed wat ze wil en heeft een duidelijke levensvisie.”

Stefanie: “Benjamin kijkt met een zekere verwondering naar het leven en ik kijk daarnaar op. Ik leer veel bij van hem.”

Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet vormen al meer dan tien jaar ‘SX’.
SX Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet vormen al meer dan tien jaar ‘SX’.

Zowel Kortrijk als Wevelgem eisen jullie wel eens op als ‘hun’ band. Voor eens en altijd: hoe zit het nu?

Benjamin: “Ze hebben allebei gelijk. Ik ben afkomstig uit Wevelgem en ik woon er nog altijd.”

Stefanie: “Ik ben in allebei opgegroeid, doordat mijn ene ouder in Kortrijk woonde en de andere in Wevelgem. Dus ze mogen ons allebei opeisen.”

Maar Kortrijk is jullie muzikale thuis?

Benjamin: “We repeteren voornamelijk in een zaaltje boven Den Bras in Kortrijk. En De Kreun vind ik echt een prachtlocatie.”

Stefanie: “De Kortrijkse muziekscene is zo klein dat iedereen elkaar kent en steunt. Daardoor voelen we ons echt goed in Kortrijk. En vooral: hier zijn we nog Sté en Benne. Dat wil toch echt zeggen dat je hier thuis bent, hé?”

Tickets voor het concert in AB op abconcerts.be
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.