Studentenbuurt 't Hoge dooft uit

Zaakvoerster Nittaya Dosquet(rechts) en personeelslid Truike Vanlandeghem mikken niet alleen op studenten.
Henk Deleu Zaakvoerster Nittaya Dosquet(rechts) en personeelslid Truike Vanlandeghem mikken niet alleen op studenten.
Studentenbuurt 't Hoge is aan het uitdoven. Dagcafé Chapeau sloot recent. Bovendien volgen binnenkort cafés Eclips en Sasch. Enkel Den Chips en nieuw eetcafé La Belle Vie blijven over. "Studenten verleggen zich steeds meer naar de binnenstad", klinkt het bij de overkoepeling van studentenclubs.

De ooit bloeiende uitgaansbuurt in de Doorniksesteenweg is veel van zijn pluimen kwijt. Enkel vaste waarde Den Chips houdt de eer hoog. En sinds kort heb j met La Belle Vie (ex-studentencafé Tribis) een nieuw eetcafé.


Café D'n Bross is echter al lang dicht. Recent sloot dagcafé Chapeau. Cafés Eclips en Sasch volgen ook snel. "Toch zal de studentenbuurt niet helemaal verdwijnen", vindt preses Frédéric Hénonin van het Seniorenkonvent Kortrijk (SK). Dat is de overkoepeling van studentenclubs in Kortrijk.


"Zo doet Den Chips het nog altijd uitstekend, vooral op donderdagavond. Enkel studentenclub Kerberus (VHTI-afdeling van de hogeschool Vives) moet op zoek naar een nieuw clubcafé, nu café Sasch stopt. Andere studentenclubs zitten in cafés Den Chips en 't Kanon in de Doorniksewijk of in de binnenstad. Ik vind die spreiding goed. Studenten hebben meer contact met de binnenstad."

In de ooit drukbezochte studentenbuurt 't Hoge houdt café Den Chips de eer hoog.
foto's Henk Deleu In de ooit drukbezochte studentenbuurt 't Hoge houdt café Den Chips de eer hoog.

Nieuw studentenhuis

De panden vanaf café Eclips tot en met ex-café D'n Bross zijn door ION gekocht. Die projectontwikkelaar laat ze in mei of juni slopen. ION heeft een vergunning om er tegen september 2017 een nieuw studentenhuis met 105 kamers op te trekken. De hogeschool Vives huurt.


De residentie vervangt twee oude peda's op de Vives-campus op Hoog Kortrijk. Er was eerst ook sprake van de komst van een fakbar in het studentenhuis, maar dat klopt niet."Er komt enkel een polyvalente ruimte in, waar studenten blokken en iets drinken", zegt Vives-directeur Infrastructuur Lieven Vandebuerie.


"Ik zie de studentenbuurt op termijn weer positief evolueren", zegt cafébaas David Masselis van Den Chips. "Zo worden de bewoners van het studentenhuis hopelijk klant bij ons. Bij ons verandert er in ieder geval niets. We doen verder en blijven klaarstaan voor studenten", aldus Masselis.


Ook Nittaya Dosquet (34) uit Kuurne, zaakvoerster van nieuw eetcafé La Belle Vie, is enthousiast. "We mikken niet enkel op studenten", vertelt ze. "Zo hopen we ook beursbezoekers van Xpo, cursisten van opleidingscentrum Syntra West en werknemers van de bedrijven in het Kennedypark als klanten te ontvangen.

Studentenrestaurant

Net gisteren verleende het stadsbestuur een vergunning aan ION om vlakbij ook een ex-showroom van interieurbedrijf Meuleman te slopen. "Er komt op de hoek van de Doorniksesteenweg en Universiteitslaan tegen september 2017 een nieuwbouw met beneden wellicht een supermarkt, op de eerste verdieping een studentenrestaurant met 350 plaatsen en helemaal boven twee aula's met samen 300 plaatsen", zegt Vandebuerie.


"Het huidige studentenrestaurant wordt omgevormd tot een schoolgebouw voor nieuwe Vives-opleidingen."